Sporazum u TK: Osnovna plaća profesora u srednjoj školi 1.050 KM

vlada tk – sindikat orazovanja -sporazum

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja potpisala sporazum o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata prosvjetnim radnicima i uposlenima u ustanovama kulture koji se finansiraju iz budžeta TK, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Admira Terzića iz Sindikata srednjeg i visokog odgoja, nauke i kulture BiH, osnovna plaća profesora zaposlenog u srednjoj školi umjesto sadašnje 984 KM, od januara iduće godine trebala bi iznositi 1.050 KM.

˝Današnji sporazum je nastavak naših pregovora započetih u novembru prošle godine kada smo povećali osnovicu za 6,25 posto. Pregovori su trajali duže od dva mjeseca i iako je i ovo relativno nisko primanje, treba imati na umu da je ovo proces koji se nastavlja i već oko Nove godine ćemo ponovo razgovarati šta je sa osnovicom, kako bismo vidjeli ima li prostora za nove pomake˝, naveo je Terzić.

Ukupan broj uposlenih koji će biti obuhvaćen ovim sporazumom je, naveli su iz sindikata, oko 6.500 osoba, dok će se za njih, kao i uposlene u institucijama kulture, na godišnjem nivou iz budžeta TK izdvajati dodatnih oko 6.000.000 KM.

˝Najvažniji dio sporazuma je da su koeficijenti svih zaposlenih povećani za 6,5 posto, odnosno plaće uposlenika su veće. Konačno, ove godine, nakon više od deset godina, počelo se razgovarati o povećanju plaća u osnovnom odgoju i obrazovanju. Ovo je realno stanje koje se moglo dogovoriti i u tom smo dijelu zadovoljni. Napominjem da smo tehničkom osoblju do sada dva puta povećavali plaće, a i u budućnosti ćemo raditi na tome˝, istaknuo je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja.

Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK, ističe da se povećanjem plaća prosvjetnim radnicima vraća dignitet.

˝Radili smo na dodatnom poboljšanju materijalnog statusa i poboljšanju uslova infrastrukture. Ove smo godine 3,5 miliona KM implementirali u različite projekte, od kojih su mnogi u završnoj fazi. Materijalni status, kao i pitanje porodilja u obrazovanju će se riješiti, jer je pronatalitetna politika važna, a nastavit ćemo i rad u vezi sa kolektivnim ugovorima˝, izjavio je Muratović.

No, sindikati pojedinih srednjih škola i gimnazija u TK ne slažu se sa danas potpisanim sporazumom. Oni predlažu da se odluka o prihvatanju koeficijenta od 6,5 posto odmah povuče jer je izglasana od samo sedam članova Kantonalnog odbora, koji ukupno broji 22 člana.

˝Sindikalna organizacija tuzlanske gimnazije ´Meša Selimović´ se protivi jednostranom odlučivanju Kantonalnog odbora, a da pri tome uposlenici u osnovnim organizacijama nisu upoznati sa zahtjevima i tokom pregovora˝, naveli su iz ove sindikalne organizacije.

Terzić je negirao da Kantonalni odbor nije imao većinu, odnosno, rekao je od 15 prisutnih osam je glasalo i imali su podršku i ovlast za potpisivanje odluke. Terzić je također naveo i da su pregovori tekli bez previše buke, te je rekao da sindikalne organizacije gimnazija možda nisu ni imale dovoljno informacija, ali će se u budućnosti više komunicirati i raditi na upoznavanju uposlenih o takvim potezima.