Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saznajemo

Postignut dogovor dva HDZ-a: Tvrde da sa Trojkom imaju većinu, iz igre ispali SBiH i NES

covic cvitanovic fena
Foto: Fena

Čović i Cvitanović postigli dogovor na sastanku sa ambasadorom Murphyem: U većini, bez NES-a i SBiH, ima i nezavisnih zastupnika među kojima je i Arnel Isak

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Fokus.ba, sastanak čelnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 sa ambasadorom SAD-a u BiH Michaelom Murphyem rezultirao je dogovorom o formiranju parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Kako nam je preneseno, većinu će uz Trojku, PDA, BHI-KF, te dva HDZ-a činiti i stranke sa hrvatskim predznakom HRS i HNP, kao i Pomak, te nekoliko nezavisnih zastupnika a jedan od njih je i Arnel Isak, koji je nedavno istupio iz NES-a.

Navodno je osigurana većina od 50 zastupnika koliko je minimalno potrebno za formiranje nove Vlade FBiH, te bi već za sutra trebala biti zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ipak, za formiranje nove Vlade FBiH to neće biti dovoljno bez novih intervencija visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, zbog činjenice da potpredsjednik FBiH Refik Lendon (SDA) ne daje svoj potpis na ovakav sastav Vlade FBiH u kojem ne participira SDA. Stoga ostaje da se vidi da li će Schmidt danas intervenisati putem Bonskih ovlasti odnosno kakve će rješenje nametnuti.