Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut dogovor o objavi rezultata popisa stanovništva

popis pres

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine donijela je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju potvrdio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić na današnjoj konferenciji za novinare.

“Drago mi je da mogu reći da je Agencija utvrdila jedinstven program obrade podataka Popisa. Pozvali smo se na zakon, kao što znate, dugo vremena bilo je dogovora, razgovora i traženje rješenja oko metodologije oko rezidentnog stanovništva. Imali smo nekoliko sjednica gdje smo pokušavali tražiti rješenje za dogovor. Nakon 47. sjednice vidjeli smo da nema dogovora, donijeli smo odluku da utvrdimo jedinstveni program”, rekao je Jukić.

Prema njegovim riječima, prioritet Agencije je da u narednom periodu radi na jedinstvenom programu kako bi se stiglo do ispunjenja roka za objavu podataka.

Na sjednicama Centralnog popisnog biroa posljednjih mjeseci nije postignut dogovor o metodologiji prema kojoj bi bili obrađeni podaci i objavljeni rezultati Popisa stanovništva iz 2013. niti su riješena sporna pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva.

Jukić je ranije potvrdilo da je “sporno” oko 196.000 popisnica gdje čelnici Zavoda za statistiku Federacije BiH i Agencije za statistiku Republike Srpske nisu nisu usaglasili koju od metoda za određivanje rezidentnog stanovništva da koriste.

Jukić je potvrdio kako je novi jedinstveni program urađen prema preporukama IMO tima te da sporne popisnice, njih 196.000, ostaju kao rezidenti, odnosno stalni stanovnici BiH.

“Oni ostaju rezidenti”, rekao je Jukić.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od prvog do 15. oktobra 2013. godine, ali osim preliminarnih rezultata o broju stanovnika, druge pojedinosti do sada nisu objavljene.

Agencija za statistiku BiH dostavila je jučer Vijeću ministara BiH Izvještaj o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine s prijedlogom da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. juli.