Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojin Mitrović

Postignut dogovor s Hrvatskom: Kamioni mogu normalno prelaziti granicu

5e9bfa9c3affb7.10574457_kamionijah.000

Dogovoreno je da do zvaničnog rješavanja pitanja, kamioni iz BiH mogu nesmetano prelaziti preko spornih graničnih prijelaza, potvrdio je ministar Mitrović

Nakon današnjeg razgovora sa hrvatskim kolegom, ministrom mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske Olegom Butkovićem, ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH Vojin Mitrović izjavio je da je postignut dogovor da se uputi inicijativa kako bi se trajno riješio problem zatvaranja graničnih prijelaza.

– Također, dogovoreno je i da do zvaničnog rješavanja pitanja, kamioni iz BiH mogu nesmetano prelaziti preko spornih graničnih prijelaza, potvrdio je za ATV ministar Mitrović i dodao da ministarstvo radi na izmjenama pravilnika.

U pravilniku o prekategorizaciji graničnih prijelaza u Hrvatskoj, koji je donesen nedavno, Hrvatska je odredila javne saobraćajnice po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju, a u Pravilnik nije uvršteno pet prijelaza sa BiH koji su zatvoreni za prijelaz kamiona.

Zbog svega navedenog u tom pravilniku, Udruženje poslodavaca FBiH je jutros najavilo blokadu graničnih prijelaza između Hrvatske i BiH.