pregovori u banjoj luci

Postignut dogovor sa špediterima: Carinski terminal Rača neće biti izmješten

carinski terminal raca

Potrebno je osigurati sredstva za svakodnevno održavanje i investicije na terminalu izgrađenom prije 15 godina

Na danas održanom sastanku u Banjaluci, predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i špeditera i prevoznika postigli su dogovor da granični prelaz i carinski terminal Rača ostaju na postojećoj lokaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Granični prelaz i carinski terminal ostaje tu gdje jeste, radiće se na poboljšanju uslova na graničnom prelazu”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a, nakon sastanka.

On je istakao da će pokrenuti inicijativu za odvajanje dodatnih sredstava za održavanje graničnog prelaza i terminala Rača.

“Najbitnije za nas prevoznike i špeditere je da se nikakve aktivnosti neće odvijati po pitanju premještanja graničnog prelaza i carinskog terminala. Radićemo na poboljšanju uslova, a kada se budu stekli neki drugi uslovi vezano oko autoputa, tada ćemo vidjeti šta se dešava. Što je najbitnije, ostajemo tu gdje jesmo”, kazao je Grbić.

Radmila Koprivica, predstavnik špeditera, rekla je da je dogovoreno da se pokrene inicijativa za uređenje postojećeg carinskog terminala kako bi se poboljšali uslovi.

“Važno nam je da tu ostane carinska ispostava, jer nam se preseljenjem ispostave povećavaju troškovi i smanjuju poslovi. Mi to finansijski ne bismo mogli izdržati”, rekla je Koprivica

Sastanku u prostorijama UIO BiH su prisustvovali predstavnici špeditera u carinskoj ispostavi Bijeljina, Udruženja prevoznika, Ministarstva saobraćaja i veza RS i Privredne komore RS.

“Zaključeno je da se mora iznaći rješenje da se ovaj carinski terminal popravi u svim uslovima”, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Prema njegovim riječima, to je moguće pokretanjem inicijative da se dio sredstava koja se prikupe od terminala da na raspolaganje UIO BiH kako bi ta sredstva mogli ulagati u investiciono održavanje svih objekata kojima rukovode.

“Očekujemo da se zajedno pokrene ta inicijativa, a u međuvremenu da se pokušaju dobiti određena sredstva koja će biti uložena u postojeći terminal”, rekao je Kovačević

On je dodao da u budžetu Uprave na godišnjem nivou dobiju oko 400.000 KM za održavanje svih graničnih prelaza u BiH.

“Ne postoje finansijska sredstva koja bi mogla biti investirana u smislu kvalitetnog svakodnevnog održavanja, a da ne govorim u smislu značajnijih investicija. Radi se o objektu koji je star 15 godina i treba ulagati jako puno da bi bili ispoštovani određeni standardi”, rekao je Kovačević i dodao da se moraju osigurati sredstva za svakodnevno održavanje i investicije.

Do današnjeg sastanka došlo je na inicijativu prevoznika i špeditera na Rači koji više puta su obustavljali rad zbog planiranog izmještanja carinskog terminala.