Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut sporazum: Institut za istoriju ostaje u zgradi u Alipašinoj ulici

institut za istoriju kamberovic

Dugogodišnje pitanje trajnog smještaja Instituta za istoriju Sarajevo danas je trebalo imati neslavan epilog budući da je deložacija ovog institucija iz zgrade u Alipašinoj ulici na broju 9, čiji je vlasnik Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, bila zakazana za 11 sati.

Petnaestak minuta prije zakazane deložacije direktor Instituta Husnija Kamberović organizirao je pres-konferenciju na kojoj je obavijestio novinare da je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obećao da će se Vlada KS uključiti u rješavanje ovog pitanja, a dok se pitanje trajnog smještaja ne riješi predložio je da se sa Sindikatom postigne dogovor o šestomjesečnom plaćanju zakupnine.

I dok je Kamberović govorio o važnosti ove institucije sudski izvršitelji i policija čekali su pred vratima kako bi izvršili zakazanu deložaciju, no po okončanju pres-konferencije predstavnik Saveza samostalnih sindikata Adis Kečo kazao je da se iseljenje Instituta neće dogoditi ukoliko se danas potpiše ugovor o plaćanju zakupnine do 30. juna.

To je pred novinarima i obavljeno te je sudski izvršitelj kazao da se deložacija odgađa, ali je podvukao da će se zakazati novi termin ukoliko se dogovor među stranama ne bude poštovao, a Kamberović je izrazio nadu da do deložacije neće doći te da će se data obećanja iz Vlade KS ispoštovati.

Institut za istoriju smješten je u ovim prostorijama od 1962. godine, a problem smještaja seže još s početka devedesetih kada se Sindikat uknjižio kao vlasnik zgrade u Alipašinoj ulici. Sudski sporovi oko ovog pitanja traju već dugo, a iako su i raniji sazivi kantonalnih vlada pokušavali naći rješenje za ovo pitanje to se do danas nije dogodilo.

Vlada KS osigurava sredstva za Institut u iznosu od oko 700.000 KM na godišnjem nivou putem Univerziteta u Sarajevu (UNSA) budući da je Institut za istoriju njegova pridružena članica, a od 2013. godine i organizaciona jedinica Univerziteta, a upravo zbog toga jedno od mogućih rješenja je i bila izgradnja zgrade za smještaj Instituta u Kampusu Univerziteta.

Institut za istoriju zapošljava 26 radnika, od koji je 20 naučnih radnika među njima je deset doktora nauka. Svi oni bili bi na ulici, Institut bez adrese što bi za posljedicu moglo imati trajno gašenje ove institucije.

Sredstva koja dobijaju iz kantonalnog budžeta dovoljna su za isplatu plata, toplih obroka i naknade za prijevoz uposlenika te materijalne troškove, ali su nedostatna za istraživanja, objavljivanje radova i časopisa te realiziranje ozbiljnijih projekata.

Međutim, Institut aplicira, kaže direktor, na različite projekte ministarstava, institucija i fondacija kako bi obavljali istraživanja, zbog čega smatra da se pitanje smještaja treba riješiti izražavajući nadu da današnja situacija nije imala za cilj trajno zatvaranje ove važne institucije.

Na pitanje novinara koliko Institut duguje Savezu samostalnih sindikata, Kamberović je pojasnio da za sada dugovanja nema jer do okončanja sudskog spora Institut nije bio dužan plaćati zakupninu, a u narednih šest mjeseci Vlada KS trebala bi iz budžeta izdvajati 4.700 KM mjesečno za plaćanje zakupa.

Institut je u dugogodišnjem sudskom sporu zastupalo Pravobranilaštvo KS, a 2012. godine donesena je i konačna sudska odluka da je Savez samostalnih sindikata vlasnik zgrade te da prostorije u toj zgradi Institut za istoriju treba napustiti.