Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očekuje se obraćanje

Postignut sporazum između Vlade FBiH i rudara: Ispunjeno 11 od 13 zahtjeva

Sarajevo: Nastavljen veliki prosvjed rudara u BiH
23.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prosjved rudara iz cijele BiH nastavlja se i kasno u noc. Rudari nemaju namjeru ici od zgrade Vlade Federacije BiH.

Prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta

Vlada Federacije BiH postigla je sporazum sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH, objavila je Federalna novinska agencija (FENA).

Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Nešto ranije jutros, tridesetak rudara Rudnika uglja Kreka okupio se u Tuzli ispred Direkcije rudnika poručivši da nisu zadovoljni sporazumom Sindikata i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Pitanje na koje traže odgovor je zašto u sporazumu nema tačke koja se tiče povećanja plate, objavila je Federalna TV. Je li se o tome razgovaralo danas, saznat ćemo uskoro. S obzirom da se jutros govorilo o omjeru “10 od 13 zahtjeva” a sada o “11 od 13” nije isključeno da se upravo po tom zahtjevu i postiglo neko rješenje.

Trenutno se u zgradi Vlade Federacije BiH očekuje pres-konferencija na kojoj će se nakon potpisivanja sporazuma javnosti obratiti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.