Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut sporazum s borcima koji su sedmicama protestirali ispred Vlade FBiH

borci – zgrada vlade fbih1

Vlada Federacije BiH postigla je jučer sporazum sa borcima koji su nekoliko sedmica protestirali u Sarajevu.

– Osnova ovog sporazuma su zakoni uz pomoć kojih će Ministarstvo sistemski riješiti dugogodišnje probleme boraca, kazao je Feni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Naglasio je kako su “u parlament već upućene Izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica koje su osnova za izradu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite”.

Dodao je i da se u javnoj raspravi nalazi Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja koji ima za cilj smanjenje broja i povećanje reprezentativnosti boračkih udruženja.

– Borci su se složili da ova zakonska riješenja moraju što prije proći parlamentarnu proceduru zato ćemo od oba doma Parlamenta Federacije zatražiti sazivanje vanredne sjednice i njihovo usvajanje po hitnom postupku.

Prema sporazumu predstavnici boraca će biti uključivani u sastavljanje spiskova boraca. U narednom periodu u svim općinama bit će održani sastanci s borcima, načelnicima općina, te kantonalnim i federalnim ministrom. Želimo na terenu steći što bolji uvid u položaj boračke populacija i utvrditi sve eventualne zloupotrebe koje su borce natjerale da izađu na ulice, istakao je ministar Bukvarević.

Sporazum su jučer potpisali ministar Bukvarević i predstavnici boraca iz dvadesetak općina.