Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potočare godišnje posjeti 120.000 osoba iz cijelog svijeta

BiH

potocari

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari – Spomen obilježje i mezarje žrtava genocida iz jula 1995 godišnje posjeti oko 120.000 posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, kazao je za Anadolu Agency (AA) Hasan Hasanović iz Srebrenice, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, koji je inače, preživio genocid u julu 1995. godine.

“Taj broj se povećava iz godine u godinu, posebno broj stranaca. Najveći broj posjetitelja je iz Bosne i Hercegovine, tačnije Federacije BiH. Kada su u pitanju strane posjete, to su posjetitelji iz Turske, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, ali radi se i o posjetiteljima iz drugih država koji i nisu toliko zastupljeni”, ispričao je Hasanović za AA.

Sa posjetiteljima sa Hasanovićem radi još dvoje ljudi. Prema njegovim riječima, posjetitelji kada dolaze u obilazak Memorijalnog centra, žele da znaju sve ono što im oni mogu ponuditi.

“Kada dođu obilaze centar, održimo im historijski čas, nekada na našem jeziku, a nekada i na engleskom, zavisi odakle je posjeta. Obilaze mezarje, galeriju fotografija, potom prelaze u bivšu holandsku bazu gdje je u toku izgradnja drugog dijela Memorijalnog centra. Tu posjećuju spomen sobu gdje pogledaju film, 20 ličnih priča i izložbu na zidu”, istakao je Hasanović.

Prema njegovim riječima, svaka grupa posjetitelja je drugačije upućena u dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

“Neka grupa zna manje, neka više, zavisno od njihovih profesora, dakle, koliko ih pripreme, od ozbiljnosti univerziteta, fakulteta sa kojih dolaze. Nekada zaista dolaze spremni i znaju mnoge stvari. Tako da im ovo dođe samo kao dodatna nadogradnja”, ispručao je Hasanović.

Međutim, pojašnjava, nekada dolaze i oni koji ne znaju gotovo ništa ništa o dešavanjima u Srebrenici i Potočarima ‘95. godine.

“Kada su u pitanju stranci to su uglavnom studenti, učenici, ali dolaze i turisti mada ih je teško i nazvati turistima. Oni su možda kao turisti došli u BiH, ali u Srebrenicu su došli sa ciljem da posvjedoče, vide i lično se uvjere u ono što se desilo u julu ‘95. godine”, naveo je Hasanović.

aa_picture_20150626_5716062_web

Hasan Hasanović

Prošle godine je u sklopu Memorijalnog centra otvoren i Sense – Dokumentacioni centar Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije Memorijalnog centra. Cilj Dokumentacionog centra je da uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Podsjećamo, prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Smiraj duše u Potočarima proteklih godina našlo je 6.166 žrtava genocida i 75 osoba za koje su porodice izrazile želju da budu ukopane do oca, sina, majke, sestre… Najmlađa žrtva genocida, beba Have i Hajrudina Muhića, Fatima Muhić, ukopana je zajedno sa 408 identifikovanih žrtava prije dvije godine. Hava Muhić djevojčicu je rodila u bazi holandskog UNPROFOR-a, nakon pada Srebrenice, u noći sa 12. na 13. jula 1995. godine.