Potočari opustjeli, studenti iz Sarajeva počistili Memorijalni centar

potocari1

Više od 50.000 ljudi, koji su prisustvovali obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, napustili su u popodnevnim satima Potočare u kojima je ostala usamljena bijela dolina nišana.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) organizirao je i ove godine dolazak 120 studenata volnetera u Potočare.

[pull_quote_right]Večeras će na ovom mjestu ostati samo uplakane majke, njihovi ukopani sinovi i sablasna tišina[/pull_quote_right]

Ovi vrijedni studenti većinom postači očistili su cijeli kompleks Memorijalnog centra Potočari nakon džennze i ukopa 136 žrtava genocida i pomogli u organizaciji komemoracije za žrtve.

Predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković i član Predsjedništva SPUS-a Merim Serdarević, koji je ujedno i student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), kazali su Feni da je ovo njihova sedma posjeta Potočarima.

Svake godine dolaze da donesu pomoć ili očiste centar.

– Želimo poručiti svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno mladima da im je svakog 11. jula mjesto u Potočarima gdje trebaju u duhu mira i tolerancije poslati poruke suživota, praštanja i pomirenja – kazali su.

Serdarević je osudio licemjerstvo onih koji ne priznaju genocid boreći se svim sredstvima da negiraju takav zločin počinjen u Srebrenici u kojem je stradalo više od 8.000 ljudi.

Volonteri žele poslati jasnu poruku da nikada neće dozvoliti da se zaborave zločini koji su počinjeni širom BiH, a posebno zločini koji su okaraterizirani kao genocid.

– Unatoč svim nemilim scenama koje su se danas dogodile mi pružamo danas ruku našim komšijama u Srbiji i Hrvatskoj želeći da s njima gradimo dobrosusjedske odnose i bolju budućnost svih nas – zaključio je Serdarević.

Učenjem Fatihe i polganjem cvijeća u Memorijalnom centru Potočari ljudi iz cijelog svijeta odali su počast za više od 8.000 žrtava genocida. Pored zida u Memorijalnom centru na kojem su ispisana imena ubijenih Srebreničana ostali su ležati cvjetovi.

Večeras će na ovom mjestu ostati samo uplakane majke, njihovi ukopani sinovi i sablasna tišina.

U Memorijalnom centru Potočari vječni smiraj danas je našlo 136 žrtava genocida.