Potpisan memorandum o reformama fiskalnog sektora

BiH

aa_picture_20150728_5946231_web

U Sarajevu su danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack potpisali memorandum o razumijevanju o provođenju programa reforme fiskalnog sektora. Memorandum se odnosi na Projekt pomoći Vladi FBiH u unaprjeđenju fiskalnog sektora kroz Projekt reforme fiskalnog sektora (FAR), kojeg implementira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, piše Anadolu Agency (AA).

Ovim je, kako je istaknuto, nastavljena dosadašnja uspješna saradnja USAID-a i Vlade FBiH u projektu koji će se na području cijele zemlje provoditi naredne četiri godine.

“Ovim memorandum se Federacija obavezuje na reforme javnih finansija, ovim se i ja obavezujem da ću podržati vladu u provedbi ovih reformi. Građani ne smatraju možda ovu reformu najvišim prioritetom, ona jeste neophodna za članstvo u Evropsku uniju i ove reforme utječu na svakodnevni život građana BiH”, istakla je Cormack dodajući kako su BiH potrebne reforme radi novih unaprjeđenja rada bh. institucija, izgradnji škola, modernizovanje u svakom sektoru te drugo.

aa_picture_20150728_5946231_web

Prema njenim riječima, SAD podržava fiskalni sektor BiH još od 1994. godine od kada je postignut značajan napredak.

“Pokazali smo da možemo napredovati kada radimo zajedno. Ovakve memorandume sam potpisala u Brčkom i Banjaluci, dakle ovo je nešto što se radi u cijeloj zemlji”, istakla je američka ambasadorica.

Također, dodala je kako je potpisivanje memoranduma jedan od koraka prema cilju koji čini pojednostavljenje platnog sistema, povećanje transparentnosti javne potrošnje, transparentan sistem registracije preduzeća te usklađen režim direktnog poreza u oba entiteta i Distriktu Brčko.

Novalić je, pored zahvale ambasadorici Cormack, podsjetio kako je u maju 1996. odlukom američke vlade i bh. vlade potpisan sporazum o uzajamnom podržavanju.

“Ovo je samo nastavak tih aktivnosti. Fisklana reforma za običan narod ne znači puno ali odakle kreći svi naši problemi, radno-pravno zakonodavstvo i sve te negativne pojave koje imaju rodno mjesto u fisklanoj disciplini”, kazao je dodajući kako će fisklana reforma uveliko pomoći smanjenje fisklanog opterećenja.

Pojedinostavljenje poreznog plaćanja, kako je kazao Novalić, jedan je od brojnih ciljeva koje nagovještava memorandum.

Na pitanje novinara o najavljenom uvođenju poreza na topli obrok, Novalić je dodao da nije riječ o novim porezima. Premijer FBiH također se osvrnuo i na mogućnost usvajanja amandmana na Zakon o radu FBiH koji je proslijeđen parlamentu. Istakao je kako parlament i njegovi zastupnici imaju pravo opremati zakon te kako Vlada FBiH nije protiv toga.