Potpisan Memorandum o saradnji UNSA i Zavoda za izgradnju KS

BiH

FNA_83682

Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić kazao je da potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu (UNSA), ovaj zavod svoje dugogodišnje iskustvo namjerava da prenosi na generacije koje dolaze.

Potpisivanje Memoranduma jedan je od koraka u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, a inicijalni korak je omogućiti praktičnu obuku studentima sa stručnjacima iz oblasti gradnje, te pripremiti studente na kvalitetan način za tržište rada.

– Praktična obuka će trajati mjesec dana. Ovaj memorandum predviđa da su prostorije u Zavodu i svi kapaciteti na raspolaganju studentima – kazao je Hulusić.

Istakao je da Memorandum stupa na snagu danas.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr.Rifat Škrijelj kazao je da se ovim potpisivanjem stvaraju uvjeti za obavljanje prakse.

– Također, ovim sporazumom, osvježavaju se neki elementi saradnje između dvije institucije a koje se tiču već započetih projekata kao što su Univerzitetska biblioteka, izgradnja zgrade Akademije scenskih umjetnosti, obnova bazena na Fakultetu sporta – precizirao je Škrijelj.

Kada je riječ o Univerzitetskoj biblioteci, Škrijelj ističe da će to biti sasvim novi objekt, gradit će se u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i njeno otvaranje se očekuje za dvije godine.

Finansije za gradnju biblioteke osigurala je Kraljevina Saudijske Arabije preko svog Fonda za razvoj.

Istakao je da je inicijalna cijena bila oko 17 miliona dolara, ali danas je potrebno mnogo više novca.