Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u institucijama pravosuđa RS

Бањалука – Касиповић – Петровић

Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, i Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa RS, potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u institucijama pravosuđa RS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radili smo možda i neuobičajeno dugo, ali smo postigli cilj. Na ovaj način rješavamo niz pitanja važnih za zaposlene u institucijama pravosuđa”, rekao je Kasipovć i dodao da je ova akt utemeljen na Zakonu o radu RS i Odluci Vlade RS, a njegov kontekst čini i uputstvo koje će rješiti pitanje naknada prevoza.

Naglasio je da je prevaziđen pravni vakum koji je postojao, te su zaštićeni interesi radika.

“Nakon bezmalo intenzivnih šest mjeseci razgovora, pregovora, analiza stanja, potreba i mogućnosti, ono što je najvažnije jeste da su izbjegnute pravne nedoumice nastale nedonošenjem Opšteg kolektivnog ugovora i definisana su prava radnika i iznos tih prava”, kazao je Petrović i dodao da je ugovor koncipiran tako da njegova primjena neće biti dovedena u pitanje ni jednog trenutka.

Pozvao je one koji odlučuju o sudbini radnika mimo pravosuđa, naročito u realnom sektoru, da pokušaju približiti stavove i donijeti Opšti kolektivni ugovor.

Petrović smatra da radnici nisu izgubili ništa od ranije stečenih prava, te je dodao da je uveden i novi termin – pripravnost odnosno dužnost zaposlenik na odreženim radnim mjestima da vikendima budu pripravni u slučaju nepredviđenog događaja.

“Razvijana je fobija da će se umanjivati prava radnika. To ni kod donošenja Zakona ni kasnije nije bila namjera Vlade, ali u nekim troškovima možemo pristupiti racionalnije”, rekao je Kasipović.

Kao šef pregovaračkog tima Vlade RS u vezi sa Opštim kolektivnim ugovorom istakao je i da Vlada RS učiniti sve da se prije kraja godine dođe do konačnog teksta.

Kasipović je dodao da se sljedeće sedmice očekuje potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnoj upravi i javnim službama, a da se intenzivno pregovara u oblasti prosvjete i kulture, te oblasti zdravstva.