Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan protokol o gradnji Arnaudije džamije u Banjoj Luci

BiH

fna_34590

Direktori Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović i Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem potpisali su u Ankari Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banjoj Luci.

Vakufska direkcija IZ-a u BiH je putem partnera Generalne direkcije vakufa Turske osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci.

– Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje u agresiji svih porušenih džamija u gradu Banjoj Luci – kazao je Zajimović u izjavi za Fenu.

Za izgradnju tog objekta, čiji će izgled biti identičan starom, dobijena je potrebna urbanistička saglasnost i sva druga dokumentacija.

Predviđeno je da se do proljeća završi tenderska procedura i tehnička priprema da bi radovi nesmetano započeli.

Osim potpisivanja ovog protokola Zajimović i Ertem su razgovarali o projektima čija realizacija je u toku, kao što je projekt ponovne izgradnje Sinan-pašine džamije u Čajniču, restauracije Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci, izgradnje Aladža džamije u Foči, dovršetak izgradnje i opremanja studentskog doma FIN-a.

Razgovarano je i o početku izgradnje vakufskog stambeno poslovnog objekta u ulici Odobašina u Sarajevu, pripremi početka restauracije Baščaršijske (Durak) džamije u Sarajevu, Šarene džamije u Travniku, o mogućnosti izgradnje vakufskog tržnog centra na Hamzibegovom vakufu u Sanskom Mostu, kao i o budućim projektima.

– Svi navedeni projekti od iznimne su važnosti kako za Islamsku zajednicu tako i za društvo općenito. Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u agresiji srušenih džamija u Banjoj Luci – rekao je Zajimović.

Podsjetio je da je jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Uvrštena je na Listu svjetske baštine UNESCO-a.