Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan Protokol o prekograničnom nadzoru između BiH i Crne Gore

BiH

mektic crna gora

U okviru dvodnevnog Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova “EU- Zapadni Balkan“ koji se danas i sutra održava u Sarajevu upriličen je bilateralni sastanak delegacija Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Crne Gore na kojem je potpisan i Protokol o prekograničnom nadzoru između BiH i Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Protokolom su stvoreni konkretni mehanizmi u osnaživanju policijske i međudržavne saradnje u zaštiti granica, u pospješivanju borbe protiv svih vidova prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH nema otvorenih pitanja sa Crnom Gorom, dva ministarstva već imaju dobru saradnju i odnose što treba dodatno unaprijediti.

Krupni sigurnosni izazovi

“Danas su najkrupniji sigurnosni izazovi i oni prevazilaze granice jedne zemlje. Pričali smo o mogućnostima inicijativa za izgradnju zajedničkih prijelaza gdje bi na jednoj tački kontrolisali granični ulazak i izlazak. U toku turističke sezone postoji mogućnost da policajci rade zajedno jer je jako puno građana BiH odlazi i koristi odmor na području Crne Gore, što bi pružilo sigurnost našim građanima i olakšalo rad policajaca u Crnoj Gori”, kazao je Mektić.

Crna Gora, kako je istakao, ima određena iskustva u pogledu formiranja takozvanog specijalnog tužilaštva fokusiranog na javnu korupciju te terorizam o čemu je danas razgovarano na bilateralnom sastanku.

“Nažalost, mi nismo u prilici u BiH, da kopiramo takvu vrstu pravosudno-policijske saradnje, ali imamo i dovoljno kapaciteta da uđemo u efikasniju borbu. Imamo neka iskustva, ali vidjeli smo da je to više bila priča, a da nije bilo opredijeljenosti za to da se uđe u takvu borbu”, kazao je Mektić.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević istakao je kako postoji mogućnost inicijative o zajedničkom pograničnom pojasu Crne Gore i BiH.

“Danas je bila prilika da osnažimo policijsku saradnju, da dogovorimo mehanizme u određenim okolnostima u cilju jačanja institucionalnih veza, posebno u pograničnom pojasu. Razgovoarali smo o budućim odnosima dvije države, pitanjima građana BiH i CG, posebno onih koji žive u pojasu linije razgraničenja, nastavit ćemo te razgovore. Prenio sam Mektiću naša iskustva u saradnji sa Makedonijom u tom smislu. Gradimo još jedan zajednički pojas sa Albanijom”, kazao je Konjević.

Na pitanje novinara da li se i Crna Gora, poput BiH, suočava sa pojedinim oblicima terorizma, Konjević je kazao kako takvog izazova nije lišena nijedna država svijeta.

“Nažalost, u prilici smo da se zadnjih godina suočavamo sa terorizmom, posebno u ovoj godini. Ti izazovi nas obavezuju na jaču regionalnu saradnju. Sa tim izazovom teško se nose i mnogo opremljenije države, članice Evropske unije. Na ta pitanja možemo dati lakši odgovor kroz regionlanu saradnju”, rekao je Konjević.

Današnji forum u organiziraciji je ministarstava sigurnosti i pravde BiH, a na inicijativu Luxembourga kao zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, u bliskoj saradnji sa Europskom komisijom.

Riječ je o važnom godišnjem skupu na kojem će se razmatrati trenutno stanje i napredak u oblasti ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa te gdje će se definisati smjernice zajedničkog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i pitanja migracija.

Srbijanska delegacija kasni zbog magle

U okviru Foruma, predviđeno je i potpisivanje Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Republike Srbije o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja. Organizatori su istakli kako će događaj kasniti jer delegacija MUP-a Srbije na čelu sa ministrom Nebojšom Stefanovićem nije uspjela sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog smanjene vidljivosti. Neke od delegacija odlučile su se za putovanje kopnom, dok su neke otkazale dolazak.