BiH

UNDOC

Potpisan sporazum o jačanju finansijskih istraga i zapljeni imovine u Federaciji

30/08/2022

Na konferenciji je predstavljen Sporazum o realizaciji Akcionog plana za izgradnju operativnih kapaciteta za provođenje finansijskih istraga i zapljene imovine između Agencije i Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNDOC)

Zbog dugih sudskih procesa, u kojima osumnjičeni prebacuju vlasništvo nad imovinom, gube se milionski iznosi, rečeno je na konferenciji za novinare u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom tokom koje je predstavljen sporazum o jačanju finansijskih istraga i zapljeni imovine.

Sudski procesi koji zahtijevaju kompleksne finansijske istrage traju po šest ili sedam godina, a do donošenja pravosnažne sudske odluke i oduzimanja nezakonito stečene imovine većina osumnjičenih proda imovinu ili prebaci vlasništvo na druge osobe, čime se gube milionski iznosi, kazano je tokom konferencije za novinare u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Na konferenciji je predstavljen Sporazum o realizaciji Akcionog plana za izgradnju operativnih kapaciteta za provođenje finansijskih istraga i zapljene imovine između Agencije i Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNDOC).

Direktor Agencije Vinko Jakić rekao je kako je već uz podršku UNDOC-a održano nekoliko radionica sa tužilaštvima, sudovima i policijskim agencijama o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Podrška UNODC-a u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije najbitniji je segment Sporazuma, kazao je on.

“Moramo imati obučene ljude u policiji, tužilaštvima i sudovima, kako bismo se odlučno suprotstavili korupciji. Oduzimanje nezakonito stečene imovine je najbolja sankcija, najbolja prevencija da se kriminal ne isplati. Sve one zakonske kazne koje se izriču, da li u vremenskom trajanju od godinu, dvije, tri ili deset, imale su malo efekta bez oduzimanja imovinske koristi”, rekao je Jakić.

Constantine Palicarsky, regionalni savjetnik iz UNODC-a, kazao je kako Ured trenutno pruža podršku u jačanju kapaciteta domaćih institucija.

“Tehnička podrška koju ćemo pružati Agenciji može podrazumijevati svaki vid podrške u postupku oduzimanja nelegalno stečene imovine”, rekao je on.

Jakić je objasnio da naplata novca u budžet Federacije iz sporazuma o priznanju krivice koje osumnjičeni postižu sa tužilaštvima ide sporo i da je za izvršenje zaduženo Pravobranilaštvo Federacije. On je kazao da će Agencija – kako ne bi došlo do nestanka imovine – tražiti uvrštavanje mjera osiguranja prema osumnjičenima u izmjene i dopune Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine Federacije.

“Zakon će omogućiti efikasniju borbu protiv korupcije na način da ćemo imati malo bolje alate u rukama tužilaca da hrabrije idu u mjere osiguranja”, rekao je Jakić.

On je dodao kako se u dosadašnjem radu došlo to trajno oduzete imovine u vrijednosti od 25 miliona maraka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.