Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan sporazum o saradnji Univerziteta u Novom Sadu i Sarajevu

sporazum o saradnji unsa

Potpisan je sporazum o akademskoj saradnji Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Sarajevu i memorandum o razumijevanju između Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019 i Univerziteta u Novom Sadu, javlja Anadolu Agency (AA).

Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Novom Sadu obnovili su danas u Sarajevu ranije potpisani sporazum o akademskoj saradnji s ciljem promoviranja akademske, obrazovne i kulturne saradnje između ove dvije institucije.

Sporazum, koji se zaključuje na neodređeno vrijeme, potpisali su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Sporazum predviđa implementiranje saradnje kroz umrežavanje i obostranu razmjenu nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja radi predavanja, posjeta i razmjene iskustava; zajedničko učešće i prijavljivanje za fondove namijenjene obrazovnim, istraživačkim i umjetničkim aktivnostima, zajedničke aktivnosti iz oblasti obrazovanja, obuke i istraživanja, organizovanje konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola, radionica; razmjenu stručne literature, udžbenika i drugih univerzitetskih publikacija i drugo.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu izjavio je da ova dva univerziteta imaju iz prošlosti jako dobru saradnju.

“Ovaj današnji čin je zapravo naš ponovni dogovor oko nastavka naše saradnje i stvaranju uslova za to da naši profesori, studenti, na regionalnom planu, mogu biti potpuno relaksirani, imaju stvorene preduslove da mogu posjetiti Univerzitet u Novom Sadu i obrnuto”, pojasnio je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, sporazum je zajednički nastup prema evropskim fondovima za konkurisanje za nove projekte u budućnosti.

“Sve više se univerziteti, posebno javni, moraju okretati prema evropskim fondovima jer to je način da dobijemo novce koje Evropa izdvaja za razvoj društva”, poručio je Škrijelj.

O značaju danas potpisanog sporazuma govorio je i prof. dr. Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

“Potpisivanjem memoranduma danas počinjemo, iskreno se nadam, novu epohu kada je u pitanju saradnja između naša dva univerziteta kako u oblasti nauke tako i visokog obrazovanja. Smatramo da postoji interes obje institucije da intenziviramo razmjenu naših nastavnika, saradnika, istraživača i studenata”, rekao je Nikolić.

Raspolažu, kako je kazao, resursima koji su sasvim dovoljni za realizaciju nekih projekata koji su značajni za ove akademske zajednice.

“Ali ako želimo da postignemo značajnije rezultate na širem planu neophodno je da ostvarimo neku vrstu saradnje koja će omogućiti da ono čime raspolažemo bude u funkciji mladih ljudi koji imaju ideje i koji su spremni da provedu neko vrijeme na drugim univerzitetima”, rekao je Nikolić.

U drugom dijelu svečanosti upriličeno je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 – EYOF 2019 i Univerziteta u Novom Sadu.

Senahid Godinjak, direktor EYOF 2019., podsjetio je da je ovo četvrti sporazum koji su potpisali sa jednim od univerziteta na području saradnje na organizaciji EYOF-a u Sarajevu.

“Ovaj sporazum za nas predstavlja novu snagu, energiju posebno u projektu u okviru EYOF-a, a to je volonterizam gdje mladi, sada već iz cijelog regiona, najavljuju učešće”, pojasnio je Godinjak.

Kako je kazao, nakon otvaranja aplikacije za volontere u ovom trenutku više od 400 aplikanata iz različitih zemalja je već izrazilo namjeru.