Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MZ Dobroševići

Potpisan sporazum za izgradnju kilometar i po vodovodne mreže u Ahatovićima

novigrad

Radi se o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja Dobroševića

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo danas je potpisan okvirni sporazum za izgradnju sistema vodosnabdijevanja naselja Ahatovići u Mjesnoj zajednici “Dobroševići” u vrijednosti od 439.000 KM. Sporazum su potpisali načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor Društva za vodoprivredu „Bujice“ d.d. Ahmed Boloban, a prisustvovao je i predsjednik Savjeta MZ „Dobroševići“ Ismet Žiga.

Radi se o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja Dobroševića, kojeg Općina Novi Grad realizira već nekoliko godina, kako bi riješila jedan od najvećih problema koje su imali stanovnici ovog područja.

Gradit će se kilometar i po vodovodne mreže u ulicama Šehidska i Ranovačka. Prvom fazom je predviđena izgradnja cjevovoda profila 150 mm u ulici Šehidska, nakon čega će se radovi izvoditi u Ranovačkoj ulici. Realizacijom ovog projekta, stanovnici ovog dijela općine Novi Grad, po prvi put će u svojim kućama dobiti vodu iz gradskog sistema vodosnabdijevanja, a na novi sistem bit će priključeno oko 200 stambenih objekata.

„To su dijelovi općine u kojima imamo najveću ekspanziju stanovanja i izgradnje individualnih stambenih objekata. Ranije je Općina na tom prostoru izgradila dva rezervoara i cijeli sistem vodosnabdijevanja. Jedan dio stanovnika koristio je vodu sa postojećih lokalnih vodovoda, a nakon što se ovaj projekat realizira svi ti objekti će preći na sistem gradske vodovodne mreže. Jedan od postojećih lokalnih vodovoda će se u potpunosti izbaciti iz funkcije, riječ je o rezervoaru „Igrište“. Lokalitet Donjih Mihaljevića, gdje imamo i dalje lokalni vodovod, na neki način, bit će rasterećen, pa će korisnici tog dijela, imati veće količine vode na raspolaganju, što je naročito važno u ljetnim mjesecima“, kazao je načelnik Efendić.

Implementacijom ovakvih projekata Općina Novi Grad uspijeva vodovodni sistem širiti u punom kapacitetu, tamo gdje je on najpotrebniji. Riječ je o kvalitetno isporojektovanom sistemu vodosnabdijevanja, gdje će se vršiti ugradnja visoko kvalitetnih daktilnih cijevi, tako da će cjevovod imati dug vijek trajanja, a nakon realizacije projekta, problemi sa vodosnabdijevanjem će biti riješeni.

Direktor Ahmed Boloban izrazio je uvjerenja da će radovi biti završeni u planiranom roku, te da očekuje da neće biti problema tokom izvođenja radova, s obzirom na činjenicu da su i ranije radili na sličnim projektima u općini Novi Grad. „Imamo iskustva i stručnosti u izvođenju ovih radova tako da očekujemo da neće biti nekih problema tokom izvođenja radova“, rekao je.

Početak realizacije ovog projekta, za stanovnike Dobroševića od velikog je značaja. „Ovo je za mještane naše mjesne zajednice veliki trenutak, poslije rata vodovodna mreža je bila u haosu, zahvaljujući Općini i općinskim sredstvima došli smo do rezervoara „Donji Mihaljevići“. Evo sad je došlo vrijeme da se rastereti jedan lokalni vodovod „Djevojačke vode“, tako da će veliki broj domaćinstava biti priključeno na rezervoar „Donji Mihaljevići“ i time se vodom snabdijevati iz gradskog vodovoda“, rekao je predsjednik Savjeta MZ „Dobroševići“.