sarajevo

Potpisan ugovor o donaciji s predstavnicima osam sigurnih kuća u BiH (FOTO)

20200928_2_44567083_58474846_Web

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH, je izrazila nadu da će ova podrška značajno pomoći sigurnim kućama u pružanju usluga i aktivnostima koje provode

Predstavnici Ujedinjenih naroda (UN), ambasade Velike Britanije u BiH i kompanije Violete d.o.o. upriličili su u Sarajevu svečano potpisivanje ugovora o donaciji s predstavnicima osam sigurnih kuća, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanom potpisivanju obratili su se Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH, John Kennedy Mosoti UNFPA predstavnik za BiH, Matthew Field, britanski ambasador u BiH, Petar Ćorluka, predsjednik Upravnog odbora Violete, Dragana Petrić, predstavnica Fondacije “Lara“ iz Bijeljine i Jasna Zečević, predstavnica Vive žene iz Tuzle.

Macdonald je tom prilikom izrazila nadu da će ova podrška značajno pomoći sigurnim kućama u pružanju usluga i aktivnostima koje provode.

“Ovo će sigurno produbiti podršku i pojačati aktivnosti koje ove organizacije provode u BiH u svome radu. Žene i djeca uvijek moraju dobiti potrebnu zaštitu. Sigurne kuće moraju imati potrebna sredstva da nastave pružati usluge“, rekla je Macdonald te dodala da nikada ne smije biti izgovora za nasilje nad ženama i djecom.

Britanski ambasador Field podsjetio je da je svaka druga žena u BiH u odrasloj dobi iskusila određeni oblik nasilja.

“Pandemija COVID-19 je dovela do povećanja nasilja u porodici koje će navjerovatnije rasti kako se pogoršavaju ekonomski uslovi. Naša poruka je jednostavna: nasilje u porodici se ne smije tolerisati niti ignorisati i sve žrtve moraju dobiti neophodnu pomoć. Njih ne smijemo zaboraviti jer borba protiv rodno zasnovanog nasilja uvijek može biti prioritet, posebno u vrijeme krize“, rekao je Field.

Ćorluka je istakao da u kompaniji Violeta zapošljavaju isti broj žena i muškaraca.

“Mi smo za maksimalnu ravnopravnost i za toleranciju prema ženama, djeci i prema svima. Nama svima u BiH treba više tolerancije u svim segmentima društva. Ja se nadam da će društvo napredovati i da će se i standardi povećati u tom smjeru. Kao što se kaže: dobro je činiti dobro. Mi ćemo se i dalje truditi da činimo dobro“, kazao je Ćorluka.

Petrić je izrazila zahvalnost na pomoći i podršci koju su dobile sigurne kuće i organizacije iz BiH.

“Ova podrška nam pomaže da zadržimo kontinuitet rada sigurnih kuća za žene i djecu, žrtve nasilje u porodici“, rekla je Petrić.

Svjesni problema s kojima se sigurne kuće u Bosni i Hercegovini susreću u kontekstu pandemije COVID-19 te uzimajući u obzir izuzetnu važnost njihovog postojanja, rada i doprinosa društvu koje teži ka eliminaciji rodno zasnovane diskriminacije i svih oblika nasilja, Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), britansa ambasada u Bosni i Hercegovini i društveno odgovorna kompanija Violeta d.o.o. odlučili su da podrže i olakšaju boravak korisnicama slijedećih sigurnih kuća, Vive žene iz Tuzle, Bolja budućnost iz Modriče, Udruženje Medica iz Zenice, Udružene žene iz Banja Luke, Fondacija Lara iz Bijeljine, Udruženje žena BiH iz Mostara, Žene s Une iz Bihaća i Fondacija lokalne Demokratije iz Sarajeva.

Potpisivanjem ovog dokumenta, korisnice sigurnih kuća dobile su finansijsku podršku od UNFPA-a u iznosu od 63.000 KM i mobilne uređaje za Viber SOS liniju, 48.000 KM od Vlade Velike Britanije, kao i higijenske potrepštine za godinu dana od bosanskohercegovačke kompanije Violeta d.o.o u iznosu od 30.000 KM.