Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan ugovor o izgradnji turističkog kompleksa u Trnovu vrijedan 930 miliona eura

buroj-ozone1

Ugovor o izradi I faze regulacionog plana “Sportsko rekreacionog centra Bjelašnica – Donja Grkarica-Prečko polje-Kolijevka” danas su potpisali predstavnici Općine Trnovo, kompanije “Buroj Property Development” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuto, potpisivanje Ugovora je rezultat pregovora između predstavnika Općine Trnovo i kompanije „Buroj Property Development”, a vezano za izgradnju integriranog turističkog grada na području općine Trnovo u čiju realizaciju će biti uloženo 930 miliona eura.

trnovo-ugovor1

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je nakon potpisivanja Ugovora kazao da je ovo historijski dan za BiH ali i za općinu Trnovo, jer će se realizacijom ovog projekta u BiH po prvi put izgraditi turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrijednosti investicije predstavljati najveći projekt ove vrste na području jugoistočne Evrope i šire.

Istakao je da je već 70 posto posla završeno, a slijedi eksproprijacija zemlje u iznosu od dva miliona KM, a to će biti urađeno u narednih 60 dana.

Direktor Zavoda za planiranje razvoja KS-a Hamdija Efendić, kao jedan od današnjih potpisnika Ugovora, kazao je da je općina Trnovo ozbiljno turističko naselje, a izradom regulacionog plana, pored ostalog, osigurana je putna komunikacija.

Ismail Ahmed, direktor kompanije “Buroj Property Development” je zahvalio premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, kao domaćinu, te izrazio nadu da će ugovorne strane, kao i potpisanog februarskog Protokola o namjerama, nastaviti da rade proaktivno da bi izgradnja što prije počela.

buroj-ozone

– Za deset godina Bosna i Hercegovina će biti zemlja prilika i velikih mogućnosti, s velikim brojem radnih mjesta, a svaki investitor će sanjati da bude vlasnik makar jednog metra zemlje – rekao je Ahmed.

Pored premijera FBiH Fadila Novalića, potpisivanju ugovora prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, kao i predstavnici svih nivoa vlasti Federacije, Kantona Sarajevo i općina.

Potpisivanje Ugovora upriličeno je u zgradi Vlade Federacije BiH.