Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan ugovor o prijevozu učenika osnovnih i srednjih škola BPK Goražde

BiH

okovic razanica ugovor

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković i direktor firme “Centroprevoz“ Goražde Haris Ražanica danas su potpisali ugovor o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola sa područja BPK Goražde.

Ugovorom su obuvaćene četiri relacije a u ove svrhe iz kantonalnog budžeta biće izdvojeno 427.000 KM.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga pojašnjava da su ovim ugovorom obuhvaćene relacije od Goražda prema Vitkovićima, Brzači i Prači (Pale u FBiH). Uz prethodno potpisane ugovore koje je zakon dozvoljavao, sa današnjim je zaokružen sistem prijevoza učenika u naredne dvije godine.

-Imali smo da kažem kočnicu u Zakonu o izvršenju budžeta koji je Skupština BPK izmijenila na posljednjoj sjednici, i to je od sada posao izvršne vlasti. Ugovor smo potpisali za dva LOT-a sa firmom koja je bila najpovoljnija – kazao je Žuga.

Ističe da su po zahtjevu Vlade, u odnosu na prethodne godine, cijene prijevoza 20 posto jeftinije, a odlukom Vlade definisano je pravo učenika na besplatan ili povlašten prijevoz.

– Odlukom je definisano koji učenici imaju pravo na sufinansiranje prijevoza u iznosu od 50 ili 70 posto, dok svi učenici osnovnih škola koji su udaljeni više od 4 km, imaju besplatan prijevoz. Ugovori o prijevozu učenika osnovnih i srednjih škola sa područja BPK Goražde potpisani su za školsku 2018/2019 i 2019/2020. godinu, a u te svrhe iz kantonalnog budžeta bit će izdvojeno ukupno više od 600.000 KM – kazao je resorni ministar.