Sarajevo

Potpisana Deklaracija o smanjenju rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH

deklaracija sarajevo (1)

Ovo je najobuhvatnija i najcjelovitija intervencija u oblasti smanjenja rizika od katastrofa u BiH do sada – podvukla je Scheuer

Deset predstavnika lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Sarajevu Deklaraciju “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini” kojom se lokalne zajednice opredjeljuju da će jačati saradnju u slučaju katastrofa.

Potpasivanjem deklaracije u okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija, uspostavljeno je partnerstvo između deset jedinica lokalne samouprave, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Kakanj, Kalesija, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Trebinje u kojima će biti realizirane aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer kazala je da su potpisivanjem Deklaracije lokalne zajednice preuzele obavezu da će učiniti sve što je u njihovoj moći da umanje efekte eventualnih katastrofa u njihovim zajednicama.

Istakla je da će oko 600.000 građana imati koristi od potpisivanja te deklaracije koju su podržale Vlada Švicarske i UN. Dodala je da je Vlada Švicarske osigurala više od pola novca.

– Ovo je najobuhvatnija i najcjelovitija intervencija u oblasti smanjenja rizika od katastrofa u BiH do sada – podvukla je Scheuer.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a ispred pet agencija Ujedinjenih nacija koje učestvuju u tom projektu Sukhrob Khoshmukhamedov istakao je da se, nažalost, vrlo često katastrofe mjere ljudskim gubicima i štetama, ali da je to pogrešan pristup.

– Svaki dolar koji uložimo u prevenciju imat će povrat od šest dolara u slučaju katastrofe – istakao je Khoshmukhamedov naglašavajući važnost adekvatnog planiranja razvoja koji će uslijediti kroz realizaciju tog projekta.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo izrazio je zadovoljstvo što su Vlada Švicarske i UN prepoznali taj problem te im pomogli da se lokalne zajednice uvežu u slučaju katastrofe.

Cilj zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija BiH je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u deset jedinica lokalne samouprave u različitim sektorima: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječja zaštita, zdravlje i poljoprivreda.

Zajednički program provode UN agencije UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO u partnerstvu s lokalnim vlastima.