Potpisani ugovori za podršku održivom povratku u RS

novi grad – povratak – ugovor

Općina Novi Grad Sarajevo je ove godine iz budžeta izdvojila 160.000 KM za podršku održivom povratku na područje manjeg bh. entiteta.

Tim povodom pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić potpisao je ugovore sa 20 korisnika ovih sredstava, predstavnicima udruženja i vjerskih zajednica.

Delalić je istakao da ova lokalna zajednica kontinuirano pomaže povratnike na prijeratna mjesta prebivališta, u vidu izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Također je kazao da se kroz ovaj projekat pomaže i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.
Dodao je da je osim udruženja i vjerskih zajednica, sredstva dobilo i 25 povratnika – pojedinaca, koji su prijavljeni u mjestu za koje su aplicirali.

Omer Korjenić, predstavnik Udruženja „Bregava“ iz Stoca izrazio je zahvalnost Općini Novi Grad, istakavši da je to jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja u punom kapacitetu podržava povratak i u tom dijelu BiH.