Potpisani ugovori za projekte Omladinske banke u 2018. godini

BiH

omladinska banka gorazde

U okviru programa „Omladinska banka Goražde“, koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija „Mozaik“, danas su gradskoj upravi potpisani ugovori za projekte neformalnih grupa mladih koji su prošli na konkursu za dodjelu sredstava.

Od ukupno sedam prijavljenih, od strane odbora Omladinske banke odabrana su tri projekta ukupne vrijednosti 4.950 KM, od kojih će iznos od 1.750 KM biti obezbijeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, dok će sa 3.200 KM projekti biti podržani iz Fonda Omladinske banke Goražde.

Predstavnica Fondacije „Mozaik“ Arnela Ramić zahvalila se Gradskoj upravi Goražda na dosadašnjoj saradnji na projektu Omladinske banke.

-Sa Gradom Goražde na projektu Omladinske banke već sedam godina imamo uspješnu saradnju. Danas smo potpisali ugovore za jako interesantne i edukativne projekte a meni je drago da su mladi i dalje aktivni u Goraždu kako smo i navikli. Mi se iskreno nadamo da će biti još projekata obzirom da mi od ove godine radimo za našu društvenu zajednicu Lonac koja nam omogućava da mladima, dok god imamo sredstava za Omladinsku banku, omogućava otvaranje poziva i pristup sredstvima za društvene projekte, kao i sredstvima za poduzetništvo, za biznise i svim edukativnim paketima koje nudi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima – kazala je Ramić.

Čestitke mladima i želje za uspješnom realizacijom projekata uputio je gradonačelnik Muhamed Ramović.

-Do sada smo realizovali 50 projekata koje su napisali naši mladi i zaista mi je drago da oni pored svojih redovnih obaveza koje imaju u školi ili fakultetu odvoje vrijeme i napišu projekt, te tako daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici. U ovoj godini u budžetu Grada Goražda za mlade imamo 30.000 KM od čega 12.000 KM je za sufinasiranje projekata sa Fondacijom Mozaik- kazao je Ramović.

Govoreći o svom projektu, Hamza Gluhačević učenik Srednje tehničke škole „ Hasib Hadžović“ pojasnio je da mladi žele urediti sportske terene.

-Naš projekt se zove ‘Stadion za sve’ i njime želimo da omogućimo renoviranje stadiona čime bi omogućili mladima da se mogu baviti sportom rekreativno na raspustu – rekao je Gluhačević.

Projekte „Aktivna tehnologija“, „Za raju“, i „Stadion za sve“ mladi članovi neformalni grupa trebaju realizovati do 20. novembra ove godine.