Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisani ugovori za rekonstrukciju 37 stambenih jedinica u Prijedoru

rekonstrukcija – prijedor

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš obišao je danas radove na izgradnji zgrade u naselju Pećani, u Prijedoru, koja se gradi u okviru potprojekta BHZ Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpisani su i ugovori sa korisnicima za rekonstrukciju 37 stambenih jedinica u okviru realizacije Državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH 2 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ukupne vrijednosti 1,5 miliona KM.

Prijedor je prvi grad u kome se gradi višestambeni objekat sa 50 stanova, od devet lokalnih zajednica u entitetu Republika Srpska, a koje su obuhvaćene potprojektom BHZ-stanogradnja.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš je rekao da radovi na zgradi u prijedorskom naselju Pećani teku planiranom dinamikom.

“Ovdje smo već skoro u završnoj fazi, u zgradi koja će imati 50 stanova, a do kraja godine bi zgrada trebala biti završena”, rekao je Čordaš.

Dodao je da riječ o projektu vrijednom oko dva miliona evra, te istakao da se nada da će se brzo početi sa realizacijom novog projekta, odnosno izgradnje još dva stambena objekta u naselju Raškovac, sa 32 stambene jedinice i jedna sa 20 stanova.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da je Grad Prijedor prvi obezbjedio lokaciju, te sve što je potrebno za izgradnju zgrade.

“Projekat se prvo realizuje u Prijedoru i ovo je projekat od ogromnog značaja za izbjeglice i raseljena lica. Objekat je započet u novmebru prošle godine i evo svi rokovi će sigurno biti ispoštovani”, istakao je Đaković.

Potpisani ugovori sa korisnicima za izgradnju kuća

Jedan od korisnika koji je danas potpisao ugovor je Josip Bjelanović iz sela Šurkovac kod Prijedora. Stanuje u neuslovnoj kući, živi sam i veoma ga raduje što će konačno imati kvalitetan krov nad glavom.

Takođe jedna od korisnica Mara Briševac potpisala je danas ugovor za izgradnju kuće u selu Kalajevo.

“Kuća mi je sravnjena, nemam ništa i valjda ću konačno imati svoju kuću i svoj mir“, rekla je Briševac, koja trenutno živi kao podstanar.

Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora je rekao da su potpisani ugovori sa korisnicima projekta za rekonstrukciju 37 stambenih jedinica u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja BH 2.

“Njima će se objekti ili rekonstruisati, ili ponovo izgraditi. Ovo je drugi dio projekta koji se rješava u Prijedoru, a koji je namijenjen za pripadnike bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, dok će u stanove useljavati izbjeglice iz Hrvatske srpske nacionalnosti, te ljudi iz socijalno-ugroženih kategorija“, rekao je Đaković.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš je naglasio da će se u slijedećih godinu dana u Prijedoru izgraditi 155 stambenih jedinica za sva tri naroda i ostale. Vrijednost svih projekata je oko 6,6 miliona KM koje će imeplementirati Minstarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

“Do kraja godine vjerujem da će prvih 50 korisnika izbjeglih iz Hrvatske, raseljenih i socijalno-ugroženih useliti u stanove u zgradi na Pećanima. Biće izgrađen još jedan objekat sa 32 stambene jedinice, na čemu ćemo početi raditi u naredna dva mjeseca. Napraviće se i jedna zgrada za korisnike našeg alternativnog smještaja, to su kreditna sredstva, a zgrada će imati 20 stanova. Svi stanovi su tipa socijalnog stanovanja, a njihov vlasnik će biti grad Prijedor. Potpisali smo i ugovore sa korisnicima za projekat BH 2, a vjerujem da će obnova i gradnja 37 stambenih jedinica takođe brzo početi, a vrijednost je 1.025.000 KM, a radi se po sistemu ključ u ruke i to nisu tipske kuće, već se radi kuća kakva je bila prije“, naveo je Čordaš.

U okviru Potprojekta BHZ Regionalnog programa zbrinjavanja biće izgrađena 284 stana u devet gradova i opština Republike Srpske: Prijedoru, Foči, Banjaluci, Brodu, Gradišci, Derventi, Bileći, Vlasenici i Bijeljini.

Implementator Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a Potprojekat BHZ se odnosi na stanogradnju i namijenjen je zbrinjavanju najugroženijih kategorija izbjeglih i raseljenih lica.

Vrijednost izgradnje 284 stambene jedinice iznosi oko 13 miliona konvertibilnih maraka.