Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peticija u RS-u

Potpisima građana do podataka o diplomama zaposlenih u javnom sektoru

peticija rs

Cilj narodnih poslanika je da podaci o diplomama svih zaposlenih u javnim ustanovama budu dostupni građanima, a ne politizacija ovog pitanja

Jelena Trivić i Draško Stanivuković, poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske do ponedjeljka će prikupljati potpise građana o javnosti diploma u javnom sektoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Jelena Trivić pozvala je i Radovana Viškovića, premijera RS-a da potpiše ovu peticiju i da sa rješavanjem ovog pitanja krene od najbližih saradnika “jer u njegovom najbližem okruženju postoje ljudi sa sumnjivim diplomama.

“Pozivam ga da podrži zakon koji smo pripremili, a tiče se registra zaposlenih u javnoj upravi i podataka kojima dodajemo ostim stručne spreme kako sada stoji u zakonu, da se dodaju konkretni podaci iz diplome, ustanova, mjesto i datum diplomiranja i još jedan član da nadležni organ utvrđuje nepravilnosti objavljenih podataka ukoliko ih ima i o tome obavještava Narodnu skupštinu”, kazala je Trivić.

Moto akcije je “Znanjem za Srpsku”, a cilj narodnih poslanika je da podaci o diplomama svih zaposlenih u javnim ustanovama budu dostupni građanima, a ne politizacija ovog pitanja.

Plan narodnih poslanika je da prikupe 3.000 potpisa građana, a inicijativu za izmjene Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru uputiće Narodnoj skupštini RS-a gdje očekuju podršku svih poslanika.

Peticiju je danas potpisao i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a koji je rekao da ovu inicijativu ne podržava samo kao neko ko je završio državni ekonomski fakultet, nego kao neko ko smatra da u javnom sektoru ne smije biti tajni, a pogotovo kada je u pitanju stručnost i kvalifikacije za vođenje javnih poslova.

“Izuzetno je važno da ova inicijativa bude usvojena u parlamentu RS-a, očekujem jednoglasnu podršku jer je jako korisna za RS i sve one koji žele znanjem da vode i upravljaju RS-a i da doprinose sa svojim rezultatom”, kazao je Borenović.