Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sraman čin "opozicionara"

Potpuno izgubio kompas: Vukanović novinarki Kovačević stavlja metu na čelo

Foto: Gerila.info/Arhiv
Milanka Kovačević i Nebojša Vukanović

Nebojša Vukanović našao se uvrijeđen jer istraživački novinari u Trebinju nisu željeli uzeti izjavu od njega, kao ni od Borenovića i Bodiroge

Poslanik NSRS-a Nebojša Vukanović obrušio se na svom blogu, veoma oštro, neumjesno pa i klevetnički, na istraživačku novinarku Direkt-portala Milanku Kovačević i to samo zbog činjenice što je postupila principijelno i novinarski ispravno?!

Navedenu novinarku Vukanović je u tekstu nazvao „Milankom Puritankom“, te joj je nizom opservacija doslovno nacrtao metu na čelo.

Naime, istraživački novinari iz cijele Bosne i Hercegovine jučer su u Trebinju napustili javnu raspravu o izmjenama Krivičnog zakonika RS iskazavši protivljenje ovom represivnom zakonu kojim se kriminalizuje kleveta. Učinili su to dosljedno i prinicipijelno kao i na događajima organiziranim istim povodom u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

Prikupljanja jeftinih političkih poena

Jednako dosljedno i principijelno odnosili su se jučer u Trebinju i prema pojavi kojom se pokušala zasjeniti njihova plemenita novinarska misija. Naime, opozicioni poslanici NSRS Igor Crnadak, Nebojša Vukanović i Ognjen Bodiroga ovaj događaj su iskoristili kako bi dali izjave u kojima izlaze van okvira teme odnosno radi prikupljanja jeftinih političkih poena.

Prethodno je novinarka Kovačević u ime svih novinara kao učesnik javne rasprave u ime Udruženja novinara „Umbrella“ iznijela kritike na ponuđeno zakonsko rješenje ocijenivši da je suprotno evropskom zakonodavstvu. U ime Udruženja je predočila amandmane i najavila da će novinari napustiti javnu raspravu što su i učinili.

Dok je dio medija snimao izjave od prisutnih političara, novinari okupljeni oko Udruženja “Umbrella” udaljili su se i nisu željeli da snimaju izjave, jer bi to značilo da pristaju na politizaciju događaja.

To je, očito, Vukanovića naljutilo, pa je, umjesto da eventualno zbog toga razgovara s novinarima na mjestu događaja, odlučio to učiniti na svom blogu.

-Meni ne treba podrška Direkta niti prenošenje izjava, jer imam svoj medij i blog koji je mnogo čitaniji i uticajniji, ali treba posvirati i za pas zataknuti jer mi je puna kapa mudreša koji pametuju, drže slovo pridike o moralu – napisao je, između ostalog, Vukanović.

Sujeta ili gubljenje kompasa?

A navedeni portal je prethodno u svom izvještaju sa događaja u Trebinju, posve argumentovano, jasno i nedvosmisleno, naveo sljedeće:

-“Direkt” portal neće prenositi izjave opozicionih poslanika, bez obzira što se zakon odnosi na sve građane. Smatramo da će novinari i drugi građani biti najviše pogođeni predloženim izmjenama, a da su političari u mnogo boljoj poziciji, budući da imaju znatno bolje resurse za odbranu“.

Zanimljivo je da je Vukanović u svom tekstu čak i prenio navedeni citat, kojeg očito nije uvažio. Da li se radi o sujeti ili nečem drugom ili pak „gubljenju kompasa“ ostavit ćemo, za sada, kao otvoreno pitanje.