Potraga za tijelom Dragoljuba Popovića koji je ubijen prije 23 godine

BiH

ekshumacija-jakarina-kosa1
Ilustracija

Po nalogu Suda BiH, u selu Orašac kod Travnika danas je provedena ekshumacija s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka Dragoljuba Popovića iz Travnika, koji je prije 23 godine ubijen u kampu odreda “El Mudžahid” Armije BiH.

Glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su na ovom lokalitetu pronađene uglavnom životinjske kosti i sitne kosti za koje postoji sumnja da bi mogle biti ljudske.

– Koštani uzorci su prebačeni u prosekturu na Prahuljama kod Travnika kako bi bila bavljena sudsko-medicinska i kriminlistička obrada, a nakon toga će biti uzeti uzorci za DNA analizu – kazala je Čengić.

Kako je kazala, ekshumacija na ovom lokalitetu urađena je na temelju iskaza svejdoka da se na tom mjestu nalaze posmrtni ostaci Dragoljuba Popovića.

Pred županijskim sudom u Novom Travniku u tijeku je proces protiv bivšeg pripadnika odreda “El Mudžahid” Hasana Alića, kojeg optužnica tereti da je 21. oktobra 1993. godine u zaseoku Orašac, općina Travnik, ubio Dragoljuba Popovića, jednog od pet otetih civila iz Travnika.

Kako je istaknuto, Alić je po naredbi zapovjednika odreda “El Mudžahid”, u ritualnom obredu, sabljom oborio Popovića na zemlju i odsjekao mu glavu.