Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela ekshumacija

Potresni prizori grobnice na Igmanu: Pronađene kosti, odjeća i čahure (FOTO)

3

Iz Tužilaštva su naveli da je grobnica locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te saslušanja većeg broja svjedoka

Na planini Igman, odnosno na lokalitetu Lokvice u blizini Golog brda, pronađena je grobnica sa posmrtnim ostacima za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz Donjih Hadžića, saopštili su iz Državnog tužilaštva.

Ekshumacija je počela danas, a kako tvrde iz Instituta za nestale, radi se o više posmrtnih ostataka.

“Radom na terenu su pronađene kosti i dijelovi odjeće”, rekla je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale.

U Tužilaštvu su naveli kako se prema inicijalnim informacijama pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti područja Donjih Hadžića koji su nestali u ljeto 1992. i za kojima se traga duži vremenski period, dok prema podacima Instituta, broj nestalih iz ovog mjesta u tom periodu je veći od deset.

Do sada je na osnovu pronađenih lobanja i pari obuće utvrđeno da se u grobnici nalazi najmanje šest tijela.

U blizini grobnice pronađene su i čahure koje su i dovele do pronalaska ove grobnice.

Iz Tužilaštva su naveli da je grobnica locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te saslušanja većeg broja svjedoka.

“Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na oko metar dubine”, navode u Tužilaštvu.

Nakon ekshumacije, dodaju u Tužilaštvu, posmrtni ostaci će biti predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

U potrazi i radu na ovoj grobnici su učestvovali, pored istražitelja Instituta za nestale i Tužilaštva BiH, službenici Federalne uprava civilne zaštite (FUCZ) te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).