Horor u indiji

Potresni prizori iz “pakla Covida”: Danima imaju 300.000 zaraženih, žrtve spaljuju u grupama

Ez8IL6DVoAAAcZB

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu je “i više nego potresna”, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus

Broj novozaraženih koronavirusom u Indiji u utorak je šesti dan zaredom iznad 300.000, dok su vojne snage obećale hitnu medicinsku pomoć u borbi protiv zapanjujućeg porasta zaraženih.

U posljednja 24 sata, Indija je zabilježila 323.144 nova slučaja zaraze, što je ispod svjetskog rekorda od 352.991 zabilježenog u ponedjeljak, s prenapučenim bolnicama koje odbijaju pacijente zbog nedostatka kreveta i zaliha kisika.

Prijavljen je 2771 novi smrtni slučaj, ali zdravstveni stručnjaci vjeruju da je broj umrlih znatno veći.

“Molim vas imajte na umu da je veliki pad dnevnih slučajeva rezultat velikog pada u testiranju. To se ne bi trebalo uzeti kao indikacija o opadanju slučajeva, nego radije stvar propuštanja bilježenja previše pozitivnih slučajeva!”, tvitao je Rijo M John, profesor i zdravstveni ekonomist na indijskom Institutu za menadžment u saveznoj državi Kerali na jugu zemlje.

Nekoliko zemalja, uključujući Tajland, Singapur, Bangladeš i Britaniju, poduzele su korake da zaustave putovanja iz Indije kako bi spriječili da preko njihove granice uđu još zaraznije varijante virusa. Australija razmišlja o prijedlogu suspenzije letova iz Indije kasnije u danu.

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu je “i više nego potresna”, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Indija je pozvala svoje vojne snage da se pomognu nositi s razarajućom krizom. Načelnik stožera obrane, general Bipin Rawar, rekao je kasno u ponedjeljak da će vojne sile ustupiti svoje rezerve kisika te da će se umirovljeno medicinsko osoblje pridružiti zdravstvenim ustanovama koje se bore s navalom slučajeva.

Nacije poput Britanije, Njemačke i SAD-a obećale su hitnu medicinsku pomoć, dok su se indijski Amerikanci u američkom Kongresu, te tehnološki sektor, također pridružili prikupljanju pomoći.

Masovna kremiranja

Situacija je toliko ozbiljna da su porodice bolesnika prisiljene same pronalaziti kisik kako bi pomogli svojim najbližima, a do njega je, nažalost, zbog velike potražnje, nemoguće doći javlja BBC.

Jedna od onih koji su člana svoje porodice izgubili zbog nedostatka kisika je i Shivangi, inače i sama medicinska radnica.

“Ništa se ne poduzima. Ne znam spava li možda Vlada ili što rade. Potpuno sam obeshrabrena situacijom koju vidim. Vlada je potpuni promašaj. Osoba ne može živjeti ovdje u Delhiju, osoba ne može niti umrijeti u miru u Delhiju.”

Situacijom nisu zadovoljni ni drugi doktori i medicinske sestre. Jedan od njih je dr, Tarqeem Haider koji radi u jednoj bolnici na sjeveru grada.

“Nismo spavali već sedam dana, Na trenutke nam dođe da zaplačemo jer ne možemo pomoći pacijentima kako priliči.”
Veliku promjenu primijetio je i Charanjeev koji već desetljećima pomaže pri kremiranju umrlih. Situacija je kaže nikad gora, radi se neprestano.

“Nikad nisam vidio ovako zastrašujuću situaciju. Ne mogu vjerovati da smo u Delhiju, glavnom gradu Indije. Ljudi ne primaju kisik i umiru kao životinje. Nemamo čak ni dovoljno sredstava kako bi ih sve kremirali”.

Indijska vlada tvrdi da rade sve što je u njihovoj moći, te pozivaju ljude na velik oprez i cijepljenje.

Zdravstveni sustav puca pa je pomoći odlučila i međunarodna zajednica, Za sad su paketi najavljeni iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Njemačke.