Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanja Bjelica-Prutina

Potresno obraćanje članice CIK-a BiH: “Strah me, stavljena mi je meta na čelo”

vanja bjelica prutina – pixsell

– Pozivam nadležne institucije da ispitaju da li postoji ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke koje se šalju u javnost i zahtijevam da se izvrši procjena moje lične sigurnosti – kazala je Bjelica-Prutina

Centralna izborna komisija BiH upoznat će Tužilaštvo BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH o najnovijim prijetnjama kojima je izložen CIK kao institucija, ali i njeni članovi kao pojedinci. Ovo je zaključak donijet nakon današnjeg, potresnog i emotivnog obraćanja članice CIK-a BiH Vanje Bjelica-Prutina, koja se zbog toga što je glasala za ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a našla na meti Milorada Dodika, aktuelnog člana Predsjedništva BiH i kandidata za predsjednika RS-a.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

– Ja bih iskoristila ovu priliku s obzirom da se naše sjednice prenose uživo i s obzirom da nije moguće manipulisati sa sadržajem onoga što se govori da u ovakvom javnom prostoru kažem ono što želim. Prije svega ono što bih željela reći jeste da smo i koleginica Irena (Hadžiabdić, op.a.) i ja, moje lično mišljenje, diskriminisane po osnovu spola i da smo u više navrata pretrpjele različite vidove verbalnog nasilja, ja ću to tako reći, u našim raspravama, diskusijama, gdje su tonovi sa kojima se obraćalo nama, bili neprihvatljivi u nekim slučajevima i zastrašujući, ja sam u par navrata napuštala te kolegije. Danas sam vidno uznemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS-a ponovo govori o meni lično. Ovaj put kao o nekome ko ruši Republiku Srpsku. Razlog za to je činjenica što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a. Ovo nije prvi put da sam ja lično izložena jednom medijskom linču, na isti način sam tom medijskom linču bila izložena za prošle lokalne izbore kada sam zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenici zajedno s kolegom Jovanom (Kalabom, op.a) nazvana srpskom fukarom, ali u ovom slučaju se išlo i korak dalje pa se raspravljalo o mom porodičnom životu, o mom bračnom partneru, o mom porodičnom životu s čime se direktno krši moje pravo na porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava i trebalo bi da ga uživamo svi jednako. Smatram da se izjavama koje je izrekao kandidat za predsjednika RS-a meni direktno stavlja meta na čelo, ne komentariše se rad CIK-a u cijelosti, ja se komentarišem, imenom i prezimenom dovodeći u kontekst udar na RS što u sredini u kojoj ja živim, a ja živim u RS, za mene stvara u određenoj mjeri i neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju vjeru riječima koje taj kandidat, koji činjenica je ima podršku javnosti i ja protiv toga nemam ništa, ali treba da bude svjestan odgovornosti za izrečene riječi koje iznosi u javnost. Ja moram da kažem da sam zbog takvih stavova i niza neistina koje slušam u proteklom periodu, danas su mi rekli da sam histerična. Nisam ja histerična, ja sam borbena. Kada muškarac povisi ton, on je energičan , kada žena povisi ton ona je histerična. Dakle, oštro se protivim tome. U tom smislu danas sam veoma borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da neću dozvoliti da mi se sa takve pozicije vlasti i moći imputira da ja vršim udar na RS zato što radim svoj posao u skladu sa zakonom. Ja pozivam nadležne institucije da ispitaju da li postoji ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke koje se šalju u javnost i zahtijevam da se izvrši procjena moje lične sigurnosti. Ja ću napomenuti da nažalost zbog toga što radim svoj posao imam strah – kazala je Bjelica -Prutina u emotivnom obraćanju koje je morala nakratko prekinuti zbog plača izazvanog stresnom situacijom u kojoj se našla.

Nakon kraće pauze ona je nastavila :

– Ja imam strah kada se moje dijete vraća iz škole koje se vraća sa svojim drugarima. Smatram da moje dijete treba da uživa ista prava ali istovremeno plašim se da joj to dozvolim. Dakle, prosto, mislim da su ovakve stvari nedopustive. Čula sam još neku insinuaciju. Insinuira se da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se ja stalno povezujem s SDS-om bila za vikend na Trebeviću, na Jahorini, ne znam tačno gdje, bila s gospodinom Šarovićem. Pozivam evo M:tel, Tužilaštvo, da preko baznih stanica ispita moju lokaciju, jer je to jedna laž. Dakle, meni se lažima stavlja direktno meta na čelo. Meni je žao što sam pokazala ovu vrstu emocije jer će neki da likuju zbog toga – zaključila je Vanja Bjelica- Prutina, čije kompletno o braćanje možete pogledati u nastavku:

Također, u svom obraćanju Vanja Bjelica-Prutina je pozvala Tužilaštvo BiH da se pozabavi krivičnim prijavama podnesenim protiv nje jer je glasala za poništenje izbora u Doboju i Srebrenici 2020. godine. Podsjetila je i koliko su te odluke o poništenju izbora bile važne.

– Mi vidimo da je sada u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova biračkih odbora obuhvaćeno optužnicom. Neke od optužnica su i potvrđene. Dakle, ja kako me god zvali sam omogućila građanima RS-a i biračima da se spriječi krađa njihove volje i njihovi glasovi i ponijela sam na svojim leđima teret da izabrani gradonačelnik Grada Doboja na ponovnim izborima, izabrani odbornici u Skupštini grada na ponovnim izborima svoje mandate nose bez ikakve mrlje na njima i da im niko nakon ponovljenih izbora ne prigovori da je njihov izborni rezultat rezultat izborne krađe. Dakle, ja sam to iznijela na svojim leđima pa i u tom kontekstu mog privatnog i porodičnog života o kojem se raspravljalo. Drugo, kod poništavanja izbora u Doboju i Srebrenici svi smo dobili krivične prijave. Ja bih ovim putem apelovala na Tužilaštvo BiH da se po tim krivičnim prijavama konačno počne rješavati. Dakle, stojim u potpunosti na raspolaganju ukoliko je moja krivična odgovornost ili odgovornost bilo koga zato što sam glasala za poništavanje tih izbora koji su kao što sam i rekla doveli i do nekih krivičnih postupaka, ja želim da odgovaram za to, želim da se istraga završi u zakonom propisanom roku, to je rok od šest mjeseci. Ne želim da budem obuhvaćena nekim krivičnim prijavama, godinama i godinama i da one stoje kao stigma na mojim leđima. Danas sam dobila informaciju da nakon ovog ponovnog brojanja, sad govorim u svoje lično ime jer sam ja lično prozvana, da sam zbog glasanja za ponovno kontrolno brojanja za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a, dakle ja sam ta koja je izvršila udar na RS iako je potpuno jasno da CIK odluke donosi dvotrećinskom većinom odnosno u drugom krugu prostom većinom, tako da smatram da upravo kao ranjiva, kao žena, kao samohrana majka upravo ja se stavljam pod najveći pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti krivične prijave. I u vezi s tim pozivam Tužilaštvo da što hitnije u zakonskom roku taj rok je šest mjeseci riješi po tim krivičnim prijavama. Ukoliko postoji krivična odgovornost svi treba da odgovaramo – kazala je Bjelica-Prutina.