BiH

Potvrđena optužnica protiv devet pripadnika HVO-a iz Orašja

31/01/2017

Sud Bosne i Hercegovine je 24. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužene Đuru Matuzovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića da su počinili i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica tereti optužene da su u vremenskom periodu od druge polovine aprila 1992. godine do jula 1993. godine za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između HVO-a i Hrvatske vojske na jednoj strani i Vojske Srpske Republike BiH, kasnije VRS, na drugoj strani, na širem području opštine Orašje, optuženi Đuro Matuzović, u svojstvu komandanta 106. brigade HVO, a kasnije komandanta Operativne grupe Orašje, te komandanta Operativne zone Orašje, Ivo Oršolić, u svojstvu komandanta 106. brigade HVO Orašje, Tado Oršolić, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Orašje, Marko Dominković, u svojstvu komandira Policijske stanice Orašje, Joso Nedić, u svojstvu komandanta II bojne 106. brigade HVO, Marko Blažanović, u svojstvu načelnika Obavještajnih poslova 104. brigade, a de facto obavljajući dužnost komandanta 104. brigade, a Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić, u svojstvu vojnih policajaca Vojne policije 106. brigade HVO, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području opštine Orašje, znajući za napad i da njihove radnje čine dio tog napada, planirali, počinili, naredili, podstrekavali, pomagali, organizovali, omogućili i usaglašavali se činjenjem i nečinjenjenjm sa progonom srpskog stanovištva sa teritorija pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane suprotno pravilima međunarodnog prava i to: ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optužnica dalje tereti optuženog Đuru Matuzovića, kao komandanta 106. Brigade HVO i kasnije kao komandanta OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi vlasništvo M.F, zvani M.D. u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, opština Orašje, suprotno pravilima međunarodnog prava, učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.