Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv Vikića, Pušine, Uzunovića i Čovčića

dragan vikic99
Dragan Vikić

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanta Specijalne policije MUP-a BiH Dragana Vikića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad vojnicima JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Osim Vikića, optužnica je u ovom predmetu potvrđena i protiv bivšeg ministra policije Jusufa Pušine i dvojice bivših pripadnika jedinice Juke Prazine, Nermina Uzunovića zvanog Šok i Mladena Čovčića zvanog Rogatica.

Optužnica je podignuta 29. decembra prošle godine, a potvrđena je 13. januara ove godine.

Navedena lica osumnjičena su da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

[yuzo_related]

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definišu postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica.

Nakon ubistva, njihova tijela sklonjena su i odvezena, sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronađeni su, a za ostalima se još traga.

Optužnica tereti osumnjičene da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice dokazivaće pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem 400 dokaznih materijala.