Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena presuda Goranu Zubcu

BiH

goran zubac

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i potvrdilo raniju presudu Suda BiH, zbog čega Nezavisni odbor mora zatražiti od Vijeća ministara BiH da razriješi Gorana Zupca s mjesta direktora SIPA-e.

Advokat Dragiša Jokića, branilac Gorana Zupca, potvrdio je Feni da će Ustavnom sudu BiH podnijeti žalbu – apelaciju na odluku Apelacionog suda u ovom slučaju, ali da ona ne odgađa obavezu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da zatraži smjenu Zupca.

[pull_quote_left]On je u prvostepenom postupku oglašen krivim za (ne)postupanje u vezi nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je nastupila imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM[/pull_quote_left]

-Nezavisni odbor sada ima zakonsku obavezu da podnese zahtjev za smjenu Gorana Zupca. Kada je ne bi izvršili, kršili bi propise i neko bi moga da ih krivično goni i postavlja pitanje njihove odgovornosti, rekao je Jokić ističući da jedino Vijeće ministara BiH može da donese drugačiju odluku.

Jokić pojašnjava da, ako u narednom periodu Ustavni sud BiH i prihvati žalbu koju će podnijeti na odluku Apelacionog vijeća, ona neće uticati na odluku o smjeni Zupca.

Ističući da je Apelaciono vijeće odbilo žalbe i tužilaštva i odbrane, jer smatra da je prvostepena presuda pravilna i zakonita, Jokić je ukazao na neka pitanja koja se, kako kaže, tiču zakonitosti dokaza i načina njihovog pribavljanja.

-Za razliku od Vrhovnog suda Republike Srpske i Vrhovnog suda Federacije BiH, Sud BiH potpuno drugačije tumači ovu odredbu zakona. Da je Zupčeva žalba bila rješavana u jednom od ovih sudova, ova presuda bi bila ili ukinuta ili preinačena. U Sudu BiH nije tako. Sud BiH ima svoje tumačenje i to već prelazi granice pravilne primjene prava – tvrdi Jokić ističući da pravni sistem treba da bude isti u jednoj državi.

Zubac je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

On je u prvostepenom postupku oglašen krivim za (ne)postupanje u vezi nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je nastupila imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM.