Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno: Dom naroda FBiH bez Srba dok se ne izabere potpredsjednik

kojovic dom naroda

Za danas je najavljeno 13. zasjedanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, iako prethodno nije okončana 12. sjednica ovog doma, prekinuta na posljednjoj tački – izboru potpredsjednika Doma iz srpskog naroda.

No, prije danas najavljene sjednice Klub Srba u Doma naroda održao je svoju sjednicu i zaključio da ostaju pri svom ranije izrečenom stavu da neće učestvovati u daljnjem radu Doma naroda FBiH dok se ne izabere potpredsjedavajući.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara ranije je izjavila kako je ključ za prevazilaženje ovog problema u rukama bošnjačkih i srpskih delegata jer su svi ostali uslovi za imenovanje osigurani.

Komisija za izbor i imenovanja završila je svoj posao i potvrdila kandidatue za položaj potpredsjednika, i to Željka Mirkovića, Drage Puzigaće i Daliborke Milović.

Na prijedlogu dnevnog reda 13. sjednice nalaze se izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku po hitnoj proceduri, prijedlozi zakona o nedopuštenom oglašavanju, zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i zakona o finansijskom poslovanju, te nacrt zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

Pred delegatima bi trebali biti i izvještaji o radu i izvršenju finansijskog plana Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH za 2015. godinu, kao i izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta FBiH.