Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Potvrđena optužnica Miladinu Trifunoviću za zločin protiv čovječnosti

sud-bih4444

Pstupao je suprotno pravilima međunarodnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miladina Trifunovića, kojom se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optuženi Miladin Trifunović od početka jula 1992. do 16. decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), postupao suprotno pravilima međunarodnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

U okviru širokog i sistematičnog napada VRS na civilno muslimansko stanovništvo opštine Vogošća i Ilijaš optuženi je, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade VRS-a, u cilju nanošenja velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta civila, planirao, naređivao, podstrekavao i pomagao širok i sistematičan napad protiv civilnog muslimanskog stanovništva općine Vogošća i Ilijaš, navedeno je u optužnici, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.