Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv Armina Đananovića zbog poticanja na terorističke aktivnosti

tužilaštvo bih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Optuženi Đananović se tereti da je u stanju neuračunljivosti putem sredstava javnog informiranja distribuirao i putem društvenih mreža upućivao poruke javnosti koje su imale za cilj poticanje drugih na izvršenje krivičnog djela terorizma

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Armin Đananović.

Optužnica optuženog Đananovića tereti da je radnjama detaljno opisanim u optužnici počinio krivično djelo javno poticanje na terorističke aktivnosti.

Optuženi Đananović se tereti da je od kraja aprila 2021. pa do najdalje juna 2023., u stanju neuračunljivosti putem sredstava javnog informiranja, distribuirao i na drugi način putem društvenih mreža i platformi upućivao poruke javnosti koje su imale za cilj poticanje drugih na izvršenje krivičnog djela terorizma.

To je činio na način da je u više navrata vršio prevod tekstova objavljenih na arapskom jeziku na bosanski jezik, objavljivao takve tekstove s fotografijama ubijanja zarobljenih vojnika, civila i djece na navedenoj web-stranici, u kojim tekstovima se veliča Islamska država organizirana na teritoriju Sirije i Iraka i terorističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), čineći ih tako dostupnim bh. javnosti i šire, a s ciljem da potiče druge u BiH i šire na izvršenje terorističkih aktivnosti i na izvršenje krivičnog djela terorizam, saopćeno je iz Suda BiH.