Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv dvije osobe iz Tuzle zbog porezne utaje

kantonalni sud tuzla212

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Muhameda Mešanovića (50) i Esmeralde Isabegović-Mešanović (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici i odgovorne osobe u firmi „Duero“ d.o.o Tuzla počinili produženo krivično djelo porezne utaje.

Optužnica ih tereti da su kao odgovorn osobe u firmi Duero u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi FBiH prikazali i platili pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina.

U optužnici je navedeno da su za firmu izbjegli plaćanje poreza i doprinosa socijalnog osiguranja u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM, saopćeno je iz Tužilaštva TK-a.