BiH

Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv Gavrila Stevića za učešće u ratu u Ukrajini

20/05/2019

Optuženi je, prema navodima optužnice, zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Gavrila Stevića koji se tereti da je počinio krivično djelo – protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je Stević kao državljanin Bosne i Hercegovine 8. jula 2014. godine, postupajući protivno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, napustio područje Bosne i Hercegovine, te s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine.

Kako se dalje navodi, u Rostovu, područje Luganjska, optuženi Stević se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice “Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.