oss

Potvrđena optužnica protiv Nefaila Čehića zbog ozbiljnih prijetnji upućenih zaposlenicima BIRN BiH

opcinski kantonalni sud ks sarajevo DB

Optuženi se tereti da je 7. augusta 2020. godine sa svog korisničkog Facebook profila na Facebook profil pod nazivom “Detektor” redakcije BIRN BiH, uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo zaposlenih u Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Nefaila Čehića zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti”, odnosno jer je sa svoga na Facebook profil “Detektora“, redakcije Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo zaposlenih.

U optužnici se navodi da je Čehić 7. augusta 2020. ozbiljnom prijetnjom, da će napasti na život i tijelo zaposlenih u redakciji BIRN-a BiH – svjestan da navedenim ugrožava njihovu sigurnost i izaziva uznemirenje, što je i htio – sa svog korisničkog Facebook profila “Ljepota prirode” na Facebook profil “Detektor”, redakcije BIRN-a BiH u Sarajevu, poslao poruku sa sadržajem ozbiljne prijetnje.

Optuženi je psovao i vrijeđao novinare BIRN-a BiH, pominjući terorističku organizaciju ISIL, između ostalog istakavši: “Sve vas treba po kratkom postupku”, što je, kako se navodi u optužnici, izazvalo osjećaj ugroženosti za sopstveni život i tijelo, te uznemirenje kod zaposlenih u redakciji.

Čehić je poslao poruku nakon što je BIRN BiH objavio analizu i 116. epizodu magazina “TV Justice“ pod nazivom “Može li se bivšim borcima ISIL-a u BiH suditi i za ratne zločine“. Ova emisija govori o mogućnosti da se povratnicima sa ratišta u Siriji, osim za terorizam, sudi i za ratne zločine, što je praksa nekih evropskih zemalja kojom se povećavaju kazne za pridruživanje terorističkoj organizaciji takozvane Islamske države.