Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Potvrđena optužnica za ratni zločin u predmetu Živojin Majstorović i drugi

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Optuženi su da su učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Vlasenica i regije SAO Birač, pri čemu je na stotine civila ubijeno

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Živojin Majstorović i drugi. Optuženi Živojin Majstorović, Radenko Dubočanin i Radosav Savić tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz tog suda.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u periodu od početka aprila 1992. pa do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije, pripadnika Teritorijalne odbrane Vlasenica, a kasnije Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, potpomognute paravojnim formacijama iz Srbije, usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi su da su učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Vlasenica i regije SAO Birač, pri čemu je na stotine civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, nezakonito lišavano slobode, zatvarano i držano u nehumanim uslovima, suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

Dalje se navodi da su optuženi, početkom juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, na području sela Drum, Alihodžići, Pijuci, Đamđići i Gradina, izvršili napad na civile bošnjačke nacionalnosti, usljed kojih napada je ubijeno preko 20 civila, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem prisilno odvedeno prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece. Nakon toga, jedna grupa civila odvedena je i zatvorena u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice Vlasenica, dok je sedam osoba odvedeno na nepoznatu lokaciju, od kada im se gubi svaki trag i isti nikada nisu pronađeni.