Beograd

Potvrđena optužnica za ubistva otetih iz voza u Štrpcima

strpci

Prema optužnici, 20 civila oteto je iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., a ubijeni su na području Višegrada

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je nakon više od tri godine čekanja, optužnicu protiv petorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpicma (općina Rudo) 1993. godine.

Iz Fonda za humanitarno pravo su u ponedjeljak saopštili da je optužnica protiv petorice nekadašnjih pripadnika VRS-a, osumnjičenih za otmicu i masakr 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993., napokon potvrđena i da im se može početi suditi pred Višim sudom u Beogradu.

“Fond za humanitarno pravo zahtijeva od institucija u Srbiji odgovornih za procesuiranje ratnih zločina da bez daljeg odlaganja sprovedu krivični postupak”, stoji u saopštenju.

Prema navodima Fonda za humantirano pravo, srbijansko pravosuđe je poricalo pravdu koju porodice žrtava 25 godina traže za ubistva i mučenja svojih srodnika.

Odluka Apelacionog suda u Beogradu donesena je više od godinu dana nakon što je Viši sud potvrdio optužbu 2017., te oko tri i po godine nakon podizanja prvobitne optužnice.

Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji podiglo je u martu 2015. optužnicu protiv bivših pripadnika VRS-a Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragana Đekića zbog učešća u otmici i ubistvu civila.

Prema Fondu za humanitarno pravo, od 2015. Viši sud u Beogradu je devet puta odbio da potvrdi optužbu. Tri puta je odbijena jer je zahtijevala doradu i šest puta jer nije ispunjavala zakonske uslove.

Za zločin počinjen u Štrpcima 27. februara 1993. su podignute optužnice u BiH i Srbiji.

Mićo Jovičić je priznao krivicu u Sudu BiH i osuđen je na pet godina zatvora jer je s drugim pripadnicima VRS-a počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

Osim Jovičiću, u Sudu BiH u toku je suđenje Luki Dragičeviću, Bobanu i Petku Inđiću, Obradu i Novaku Polugi, Draganu Šekariću, Oliveru Krsmanoviću, Radojici Ristiću, Vuku Ratkoviću i Miodragu Mitrašinoviću.

Prema optužnici, 20 civila oteto je iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., a ubijeni su na području Višegrada.

Za ovaj zločin Nebojša Ranisavljević osuđen je na 15 godina zatvora u Crnoj Gori.