BiH

Potvrđena optužnica za zločine u Tesliću

12/09/2018

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Dušana Kuzmanovića, Predraga Markočevića i Marinka Đukića, nekadašnjih policijskih službenika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, za zločin protiv čovječnosti počinjen u tom gradu.

Kuzmanoviću, Markočeviću i Đukiću se na teret stavlja da su od aprila do kraja decembra 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Teslić, učestvovali u planiranju, pripremanju, te izvršenju progona – i to ubistvima, zatvarenjem, nanošenjem fizičkog i psihičkog bola i drugim sličnim nečovječnim djelima.

– Optuženi se terete da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih pripadnika policije iz sastava SJB-a Teslić, koji su, zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije ‘Miće’ i Vojske Republike Srpske (VRS) Teslić, vršili napade i progone stanovništva u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti – navedeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, oni su ove zločine počinili u svojstvu rukovodnog kadra SJB-a Teslić i to Kuzmanović kao načelnik i član Kriznog štaba, Markočević kao komandir, a Đukić kao šef Kriminalističke službe, prenosi BIRN BiH.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.