Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena prvostepena presuda: Spomenko i Borislav oslobođeni optužbi za zločine u Foči

Borislav Pjano (desno) i advokati Anja Loga i Milenko Vojo Radović.
Foto: BIRN BiH
Borislav Pjano (desno) i advokati Anja Loga i Milenko Vojo Radović.

Oslobođeni su da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine, saznaje Detektor.

Iz Državnog suda su naveli da je otpremljena drugostepena presuda kojom je odbijena, kao neosnovana, žalba Tužilaštva BiH, te potvrđena oslobađajuća presuda.

Novović i Pjano su u julu prošle godine prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Oslobođeni su da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Tužilaštvo je u novembru prošle godine zatražilo ukidanje presude i održavanje novog pretresa zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Odbrana predložila da se odbaci žalba i potvrdi prvostepena presuda.

Na današnju presudu ne postoji pravo žalbe.