Sud BiH

Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Goran Maksimović i drugi za ratni zločin

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (4)

Sud im je izrekao kazne zatvora: Ljiljanu Mitroviću osam godina; Miletu Vujeviću 15 godina; Vukašinu Draškoviću 15 godina i Gojku Stevanoviću 15 godina

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, nakon održane sjednice 2.12.2022. godine, donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Goran Maksimović i drugi, kojom su odbijene kao neosnovane žalba tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i žalbe branitelja optuženih Ljiljana Mitrovića, Mile Vujevića, Vukašina Draškovića i Gojka Stevanovića i potvrđena prvostepena presuda. Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Prvostepenom presudom optuženi Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović su oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

Sud im je izrekao kazne zatvora: Ljiljanu Mitroviću osam godina; Miletu Vujeviću 15 godina; Vukašinu Draškoviću 15 godina i Gojku Stevanoviću 15 godina.

Optuženi su oglašeni krivim jer su 14. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a poslije Republike Srpske, a koji je trajao od početka aprila 1992. godine, pa najmanje do sredine jula 1992. godine, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Zvornik, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao i da su usmjerene na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, vršili progon ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Optuženima se u skladu s članom 56. KZBiH u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru od 16.12.2014. do 13.2.2015. godine.

Optuženi Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović su oslobođeni optužbe da su na način opisan u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama a), e), f) i k) i u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. KZBiH.