Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SEECP

Potvrđeno, Amer Kapetanović imenovan za genaralnog sekretara RCC-a

amer kapetanovic
FOTO: Fena

RCC zajedno sa CEFTA-om ima ključnu ulogu u implementaciji Akcionog plana za uspostavljanje jedinstevnog regionalnog tržišta

Na današnjem ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) potvrđeno je imenovanje kandidata Bosne i Hercegovine Amera Kapetanovića za novog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarski sastanak SEECP-a je u organizaciji Republike Sjeverne Makedonije, čime se završava njeno jednogodišnje predsjedavanje.

Konsenzus 13 zemalja

Na sastanku na kojem učestvuje i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, Amer Kapetanović je za novog generalnog sekretara RCC-a imenovan konsenzusom 13 zemalja.

Kapetanović, dugogodišnji je bh. diplomata s radnim iskustvom na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i s višegodišnjim iskustvom na odgovornoj funkciji političkog direktora RCC-a.

Predložilo ga je Ministarstvo vanjskih poslova BiH nakon jednoglasne odluke Predsjedništva BiH. 

Vijeće za regionalnu saradnju najvažnija je regionalna organizacija sa sjedištem u Sarajevu, koja u svom Upravnom odboru okuplja 25 zemalja od kojih su 14 članice EU, čak pet zemalja iz G20 formata.

RCC ima važnu operativnu ulogu u Berlinskom procesu koji je u zadnjih desetak godina postao važan katalizator procesa proširenja EU na zapadni Balkan. Riječ je o organizaciji pod čijim vođstvom je ukinut roaming na zapadnom Balkanu, smanjenje cijene roaminga prema EU, potpisana četiri sporazuma o mobilnosti.

RCC zajedno sa CEFTA-om ima ključnu ulogu u implementaciji Akcionog plana za uspostavljanje jedinstevnog regionalnog tržišta, što je i jedna od važnih pretpostavki za implementaciju EU Plana rasta i razvoja za zapadni Balkan.

Imenovanje Kapetanovića snažna poruka dobre saradnje i jedinstva regiona

Današnjim jednoglasnim imenovanjem kandidata Bosne i Hercegovine Amera Kapetanovića za generalnog sekretara ove važne regionalne organizacije upućena je snažna poruka dobre saradnje i jedinstva regiona. 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u obraćanju prisutnima je naveo da  proces saradnje u jugoistočnoj Evropi služi kao ključni forum za rješavanje zajedničkih izazova, njegovanje povjerenja i jačanje regionalnih veza. Naglasio  je da nam je to jako važno jer je regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Ministar je izjavio da je SEECP glavna platforma koja pruža pomoć aspirantima na našem putu prema članstvu u Evropskoj uniji jer promiče vrijednosti i standarde Unije. Ponovio je da je ove godine  u martu učinjena prekretnica na putu BiH prema EU odlukom Vijeća EU o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom te potvrdio da ostajemo posvećeni daljnjem napretku reformskog programa na našem putu ka pridruživanju EU, usklađena je ali i dalje usklađujemo svoju vanjsku politiku s EU, s njenim deklaracijama, odlukama i stavovima i tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Ministar je pohvalio rad i  konstruktivnu ulogu RCC-a u mnogim aspektima naše regionalne suradnje koja se razvija i dodao da RCC ostaje vitalni partner u našoj regiji budući da je odigrao ključnu ulogu u razvoju praktične i uspješne regionalne suradnje koja nudi opipljive rezultate.

S obzirom na jasno opredjeljenje Bosne i Hercegovine da doprinese razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, imenovanje predstavnika Bosne i Hercegovine na rukovodeće funkcije u međunarodnim organizacijama i regionalnim forumima omogućuje Bosni i Hercegovini veću vidljivost i unapređenje imidža kao nepristrasnog posrednika i medijatora u međudržavnim pitanjima.