Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo KS

Potvrđeno pet optužnica protiv pet osoba zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave

Kantonalno-tuzilastvo-sarajevo4-e1605084791568-2048×1151
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Podsjećamo, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je krivičnu prijavu i protiv dugogodišnjeg direktora Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini Sakiba Pleha zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Krivotvorenje isprave”

Tužilaštvo KS u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije aktivno radi na predmetima nezakonito stečenih diploma u Kantonu Sarajevo, objavljeno je danas na zvaničnoj stranici Tužilaštva KS.

Tako su postupajući tužioci u protekla tri mjeseca ove godine, a po prijavama Ureda za borbu protiv korupcije podigli a nadležni sud potvrdio pet optužnica protiv pet osoba zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave, odnosno, upotrebe nezakonito stečene diplome za koje su optuženi uposlenici kantonalnih preduzeća i javnih ustanova.

Optužena su dva uposlenika GRAS-a, jedan Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade KS, jedan uposlenik Kantonalnog javnog preduzeća Dom za djecu bez roditeljskog staranja i jedan uposlenik Kantonalne javne ustanove Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.

Jednako aktivno se i dalje radi po prijavama za ovu vrstu krivičnog djela i od strane pravnih i fizičkih osoba.

Inače, Tužilaštvo KS prepoznalo je javni interes za ovu vrstu krivičnog djela te su ovi predmeti jedan od prioriteta u radu ove pravosudne institucije.

Tužilaštvo KS i Ured za borbu protiv korupcije nastavljaju saradnju i rad kako na ovim tako i na predmetima za druga krivična djela.

Podsjećamo, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je krivičnu prijavu i protiv dugogodišnjeg direktora Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini Sakiba Pleha zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Krivotvorenje isprave”.

Prema obrazloženju iz prijave, što je Fokus nedavno objavio, Pleh je prijavljen zbog osnova sumnje da je prilikom imovanja za predsjednika školskog odbora Javne ustanove Osnovna škola “Aneks” kao predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade KS predao odnosno upotrijebio diploma o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu (Podgorica, Crna Gora) broj 105679-85 od 8. februara 1986. godine za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da nije vjerodostojna.

Sakib Pleh u izjavi za Fokus.ba nije želio komentirati navode iz krivične prijave niti se o tome želio očitovati.

-Ja se po tome neću izjašnjavati. To ide prema Tužilaštvu, onda Tužilaštvo to radi. To već znam. Obaviješten sam o tome – kazao je Pleh.