Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Potvrđeno sedam i po godina zatvora za zločine u Kotor-Varoši

zločini u kotor varoši
FOTO: BIRN BiH
Kotor varoš

Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju 2014. Na ovu presudu nije dozvoljena žalba

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu kojom su Duško Vujičić i Duško Maksimović osuđeni na ukupno sedam i po godina zatvora, dok su Savo Tepić i Ilija Kurušić oslobođeni optužbe za zločine počinjene tokom 1992. na području Kotor-Varoši.

Tu informaciju za Detektor potvrdio je Tepićev branilac Nebojša Pantić, koji je dodao da je Apelaciono vijeće Suda BiH kao neosnovane odbilo žalbe Tužilaštva BiH i odbrana.

Prvostepenom presudom iz septembra prošle godine, Vujičić je osuđen na šest godina, a Maksimović na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši počinjenih 1992. Vujičić je osuđen kao nekadašnji policajac, a Maksimović u svojstvu bivšeg rezervnog policajca.

Nečovječno postupanje

Osuđeni su za nečovječno postupanje prema civilima nesrpske nacionalnosti u Kotor-Varoši, dok su obojica sa Tepićem i Kurušićem oslobođeni optužbi da su od juna do kraja 1992. učestvovali u širokom i sistematskom napadu i progonu bošnjačkoga i hrvatskoga stanovništva s područja ove općine – ubistvima, zatočenjem, mučenjem, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Vujičić i Maksimović oslobođeni su većeg broja optužbi za ubistva i nečovječna postupanja, a Kurušić svih tačaka za ista djela za koja je bio optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske koji je u periodu iz optužnice bio pri policiji.

Sudsko vijeće je tada ocijenilo da nije dokazana krivica Tepića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši, kao i da je bilo potrebno dokazati njegovu svijest i znanje.

Nije dozvoljena žalba

Tužilaštvo BiH ranije je zatražilo ukidanje oslobađajućeg dijela presude i strožije kazne osuđenima, dok su Odbrane Vujičića i Maksimovića predložile ukidanje presude ili blaže sankcije, ali je Apelaciono vijeće Državnog suda odbilo ove prijedloge.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju 2014. Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.