Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevsko preduzeće

Više od 20 zaposlenika GRAS-a zaraženo koronavirusom, jedan radnik umro

Probna vožnja tramvaja u Sarajevu prije normalne uspostavne gradskog prijevoza
04.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U okviru priprema za neometano uspostavljanje javnog gradskog prijevoza, tvrtka GRAS izvrsilo je probnu voznju na tramvajskim linijama u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U protekla 24 sata je u Bosni i Hercegovini na koronavirus testirano 1.669 osoba, od čega je 363 pozitivnih. U Federaciji BiH je 227 pozitivnih, a u Republici Srpskoj 136

Adi Kalem, ministar za saobraćaj u Vladi KS bio je gost na televiziji Hayat gdje je saopštio da je 21 radnik GRAS-a zaraženo koronavirusom.

Na pitanje da li su tačne informacije kako je veći broj radnika GRAS-a zaraženo koronavirusom, Kalem je odgovorio:

– Po mojim informacijama 21 radnik GRAS-a zaražen je koronavirusom.

Da je koronavirus je ušao u GRAS potvrdio je direktor ovog preduzeća Almir Ahmetspahić koji tvrdi da su trenutno zaražena 23 uposlenika.

– Bilo ih je 21 pozitivno, ali danas su stigli nalazi i dobili smo informaciju da je još dvoje uposlenika zaraženo. Kako se pojavio novi val i mi imamo zaraženih, a 53 uposlenika je bilo u samoizolaciji, dok ih je trenutno 30 – rekao je Ahmetspahić.

Očekuje da će se iduće sedmice određen broj uposlenika vratiti na posao nakon što im istekne period samoizolacije.

– Nažalost, imali smo i jedan smrtni slučaj. Do sada smo uspjeli da pokrijemo poslove. Strah nas je ukoliko ostanemo bez dovoljnog broja mehaničara, vozača i revizora, morat ćemo uposliti nove ljude ili ići na redukcije, ali mislim da se to neće desiti – rekao je direktor Ahmetspahić za Dnevni avaz.

Od trenutno 23 zaražena uposlenika, kako je potvrdio Ahmetspahić, ima i revizora i vozača.

Podsjetimo, u protekla 24 sata je u Bosni i Hercegovini na koronavirus testirano 1.669 osoba, od čega je 363 pozitivnih. U Federaciji BiH je 227 pozitivnih, a u Republici Srpskoj 136.

U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 994 uzorka od kojih je 227 pozitivno na SARS-CoV-2.

URS-u je od testiranih 675 uzoraka, u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 136 osoba. Radi se o 76 muških i 60 ženskih osoba, od kojih je 24 mlađe, 88 srednje i 24 osobe starije životne dobi.