Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sndikati

Povećajte plate ili će RS ostati bez zdravstvenih radnika

doktorica ilu555

Predstavnici tri sindikalne organizcije traže da se povuče odluka o zamrzavanju, odnosno nepovećavanju plata radnicima u zdravstvu u naredne tri-četiri godine

Predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine u Republici Srpskoj, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS danas su usaglasili četiri zahtjeva za entitetske vlasti među kojima i povećanje plate za 30 odsto, javlja Anadolu Agency (AA).

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, istakao je da traže da se povuče odluka o zamrzavanju, odnosno nepovećavanju plata radnicima u zdravstvu u naredne tri-četiri godine dok se ne isplate dugovi obzirom da radnici nisu stvorili dugove. Ova odluka bila je i povod za današnji sastanak.

Prema riječima Femića, zdravstvenim radnicima u RS-u za 11 godina smanjenja je plata za 52 odsto, a nisu uplaćeni doprinosi ni za penziono ni za zdravstveno osiguranje

“Tražimo da se plata poveća 30 odsto, odnosno da nam se vrati raniji iznos plate jer su nam uzeli te pare”, rekao je Femić.

Predstavnici sindikata traže hitan sastanak sa resornim ministrom, premijerom i predsjednicom RS, kako bi ih upoznali sa stavovima od kojih neće odustati i sa opasnostima koje nosi odluka o zamrzavanju plata.

“U slučaju da ne bude socijalnog dijaloga, upotrijebićemo sve mogućnosti raspoložive u sindikalnom radu da dođemo do povećanja plate i poboljšanja socio-ekonomskog statusa zdravstvenih radnika”, rekao je Femić.

Na pitanje da li je štrajk opcija, Femić je rekao da je sve opcija, iako ne teže ka tome nego da postignu dogovor sa vlastima. Za vrijeme konferencije za novinare Femić je dobio informaciju da će sastanak sa resornim ministrom biti održan 10. aprila.

Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i drugi učesnici sastanka, izrazio je žaljenje što se pozivu na sastanak nije odazvao Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, istakao je da neće odustati u borbi, ali da ako ne zadrže medicinske sestre i tehničare, bolnice mogu samo staviti ključ u bravu.

“Sve kolege odlaze trbuhom za kruhom, nemamo više rupa na kaišu da ga možemo stezati, ako se ne uradi nešto na socio-ekonomskom stanju plašim se da ćemo ostati bez ogromnog broja kvalitetnih kadrova i to nećemo moći nadoknaditi”, rekao je on.

Govoreći o odlasku zdravstvenih radnika, Femić je istakao da “svi koji su razmišljali da idu u inostransvo nakon ove odluke odlučili su da odu.

“Poslana je loša poruka zdravstvenim radnicima i pacijentima da ovdje nemamo šta da tražimo”, rekao je on i dodao da prema zvaničnim podacima u 2017. godini svaki dan iz BiH je odlazio po jedan ljekar.

Predstavnici sindikata upozorili su i da će kvalifikovane medicinske sestre i tehničari, obučeni profesionalci otići će odavde, a stanoviništvo u BiH liječiće prekvalifikanti.